Fitch’ten çok kritik Türkiye uyarısı

Fitch’ten çok kritik Türkiye uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch, Türkiye ekonomisinin yeniden dengelenmesinin giderek zorlaştığı uyarısı yaptı. Fitch tarafından bugün yayınlanan Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmede, “Bu yılın başlarında yapılan politika ayarlamalarının gösterdiği başarılara rağmen, Türkiye’nin ekonomik yeniden dengelenmesi giderek daha da zorlaşıyor” denildi.

Mayıs ayından bu yana para politikaları düzenlemelerinde gevşemeler yapıldığına da dikkat çekilen Fitch raporunda, bu gevşemelerin euro bölgesindeki toparlanmanın kırılganlığı ve jeopolitik risklerin yükseldiği bir dönemde yapıldığına da dikkat çekildi.

“ENFLASYON HEDEFLERDEN ÇOK UZAK”

Mevcut verilerin yeniden dengelenme konusunda karışık mesajlar verdiği uyarısı da yapılan Fitch değerlendirmesinde, yıllık kredi büyümesinin yüzde 20 ile 2013 yılına göre neredeyse yarıya indiğine işaret edildi.

Fitch değerlendirmesinde ayrıca, Merkez Bankası’nın yıl sonu ve orta vadeli hedeflerinin çok üzerinde olan çekirdek enflasyonun, yıl başından bu yana yüzde 9’un üstünde seyrettiği de vurgulandı.

“FAİZ İNDİRİMİ KREDİYİ ARTIRIR”

Buna karşılık, kredi büyümesindeki düşüşün hızı yavaşladığı ve yeni faiz indirimlerinin kredi büyümesini kolayca yeniden tırmandıracağı riskine de dikkat çekildi.

Fitch değerlendirmesinde, Merkez Bankası araştırmalarının da cari açığın kredi büyümesine duyarlı olduğunu gösterdiği uyarısı da yapıldı ve şöyle denildi:

“MERKEZ’E FAİZ BASKISI ARTABİLİR”

“Merkez Bankası üzerinde faiz indirimi için siyasi baskının azaldığına yönelik bir işaret yok. Ayrıca, ikinci çeyrek büyüme verisinin ardından bu baskının artabileceğini düşünüyoruz”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, ikinci çeyrekteki ekonomik büyüme, yüzde 2.1 ile yüzde 2.65 – 2.75 dolayında olan beklentilerin altında kaldı.

“SEÇİM ÖNCESİ POPÜLİZM RİSKİ VAR”

Türkiye’de önümüzdeki yıl genel seçimler yapılacağına da işaret eden Fitch, seçimler öncesinde ekonomide popülizm bir riskine de dikkat çekti. Fitch’e göre, hükümetin deneyimli ekonomi takımı görevine devam ediyor, ilk yarı bütçe sonuçları mali disiplinin korunduğunu gösteriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.