Fitch: Türkiye kendi grubundakilere göre daha zayıf

Fitch: Türkiye kendi grubundakilere göre daha zayıf

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye dış likiditesinin, kendi derecelendirme kategorisindeki ülkelere göre zayıf durumda olduğunu belirtti. Derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin kredi profilinin küresel mali piyasa koşullarına, diğer yapısal zayıflıklara ve son dışsal şoklara karşı direncinin ‘karışık’ seviyede durmaya devam ettiğini belirtti.

Fitch’in yıllık Türkiye konferansı ile ilgili internet sitesinde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin çok büyük dış finansman ihtiyacının yatırımcı algısındaki değişime karşı hassas hale getirmesinin potansiyel bir risk olduğu değerlendirmesinde bulundu. Bu durumun da ülkenin geçen ay teyid edilen BBB- notunu yansıttığı belirtildi.

Kuruluş, cari açığın GSYH’ya oranının 2014’teki yüzde 5,8’den yüzde 4,6’e gerileyeceğini tahmin ediyor. Cari açıktaki bu iyileşmenin büyük bir kısmının, yurtiçi tasarruf ve yapısal kazanımlardan ziyade, düşük petrol fiyatlarından kaynaklandığı ifade edildi.

Mali disiplin taahüttlerinin, politik belirsizliklere rağmen geniş destek (politik) alacağını belirten Fitch, anketlere göre yılın ikinci genel seçiminde de 7 Haziran seçimine benzer ‘belirsiz bir sonuç alınacağı’ öngörüsünde bulundu.

Açıklamada “Türk lirasının değer kaybetmesi, enflasyon hedeflerine ulaşılması konusunda sürdürülen para politikasına bazı zorluklar getirebilir.” denildi. Türkiye Merkez Bankas’nın faiz oranlarında değişikliğe gitmediğini hatırlatan Fitch, Amerikan Merkez Bankası (Fed)’in para politikasında normalleşmeye gitmesinden sonra MB’nin faiz oranlarında artışa gidebileceği tahmininde bulundu.

Kasım seçiminden sonra istikrarlı bir hükümet çıkması halinde, yapısal reformlar ve büyümeye fayda sağlayacağına dikkat çekildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.