Fitch Rating, Rusya’nın kredi notunu düşürdü

Fitch Rating, Rusya’nın kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Rusya’nın uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notunu BBB’den BBB-‘ ye düşürdü. Görünümü ise negatif olarak belirledi.

Ukrayna krizi, yaptırımlar, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve rublenin devalüasyonu nedeniyle Rusya ekonomisi zorlu bir döneme girdi.

Rusya hükümeti Fitch’ın kararını siyasi olarak niteledi. Basına açıklamada bulunan Rus kaynak, “Karar siyasi. Ortaklığa yakışmıyor. Ekonomik olarak da temeli yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev de daha önce yaptığı açıklamada uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Rusya’nın notunu düşürmesinin 20-30 milyar dolarlık kayba neden olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Fitch açıklamasında petrol fiyatları ve rublede yaşanan sert düşüşün Rusya’nın ekonomik yapısını 2014 ortasından bu yana etkilediğine dikkat çekti.

Kredi derecelendirme kuruluşuna göre Mart ayında Batılı ülkelerin Ukrayna krizi nedeni ile uygulanan yaptırımlar , Rus şirket ve bankalarının uluslar arası piyasalara erişiminin sınırlanmasına neden oldu.

Uluslar arası derecelendirme kuruluşu açıklamasında, 2014’de yüzde 0,6 büyüyen Rusya ekonomisinin 2015’de yüzde 4 küçülmesini beklediklerini, 2017’ye kadar da pozitif yönlü bir büyüme beklemediklerine dikkat çekti.

Fitch Ratings, 2015 için petrol varil fiyatlarının 70 dolar civarında olmasını bekliyor. Bir yıllık dönemde yüzde 50’den fazla düşen petrol varil fiyatları 50 dolar civarında seyrediyor.

Petrol varil fiyatları 70 doların altında olursa Rusya ekonomisinde resesyon derinleşebilir ve kamu maliyesi üzerindeki yük artabilir.

Piyasada aşırı hareketlilik, rublenin aşırı değer kaybı, faiz oranlarının yüzde 17’lere kadar çıkarılması Rusya bankacılık sektörü üzerinde şok etkisi yaptı. Rusya’nın uluslararası rezervleri de gelişmelere paralel olarak zayıfladı. 2014 başında 500 milyar doların üzerinde olan rezervler 388 milyar dolara kadar geriledi.

Fitch açıklamasında, uluslar arası yaptırımların gevşemesi, Rusya’nın dış piyasalara erişiminin kolaylaşması, petrol fiyatlarının yükselmesinin not görünümü olumlu etkileyeceğine dikkat çekildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.