Finans piyasalarının gözü Brüksel’de

Finans piyasalarının gözü Brüksel’de

Dünyanın gözü bugün Brüksel’de yapılacak Euro Bölgesi liderleri toplantısına çevrilirken Atina’dan Başbakan Angela Merkel’e ‘Yunanistan’ın yanında ol’ çağrıları gelmeye devam ediyor. Muhtemel bir iflas endişesiyle bankalarından dört milyar Euro çekilen Yunanistan çözüm umudunu koruyor.

Dünya finans piyasalarında gözler Brüksel’den gelecek haberlere çevrildi. Bugün yerel saatle 19.00’da başlayacak Euro Bölgesi liderleri toplantısında Yunanistan’ın mali krizine ilişkin alınacak kararlar merakla bekleniyor. Zirve öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel Yunanistan ve alacaklıları arasında anlaşmaya varılması gerektiği uyarısında bulundu. Merkel aksi takdirde zirvede herhangi bir karar alınamayacağını kaydetti.

Almanya’dan gelen olumsuz açıklamalara rağmen çözüm konusunda bu ülkenin tutumunu değiştirmesi yönünde açıklamalar yapan Yunan yetkililer, Brüksel’e yeni önerilerle geleceklerini duyurdular. Yunanistan Dev­let Ba­ka­nı Ale­kos Flam­bo­ura­ris, zir­ve ön­ce­sin­de alacak­lı­la­ra ye­ni öne­ri­ler su­na­cak­la­rı­nı söy­le­yerek ‘IMF’nin Yu­na­nis­tan’ın ban­ka­la­rı­nın çök­me­si­ne izin ver­me­ye­ce­ği­ne inan­ıyorum’ ifadelerini kullandı. Zirveye ilişkin Avrupa başkentlerinden beklentilerin düşük tutulması yönünde açıklamalar gelirken Maliye Bakanı Yanis Varufakis’ten Başbakan Merkel’e ‘zirvede çözümden yöne tavır al’ mesajı geldi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung için kaleme aldığı yazıda bugünkü toplantının önemine dikkat çeken Yunanistan Maliye Bakanı ‘Alman Başbakanı önemli bir kararın eşiğinde duruyor. Ya kurtarma paketlerini reddeden ve çözüm müzakereleri için mücadele eden bir hükümetle onurlu bir anlaşmaya varılacak. Ya da kendi hükümetinden gelen ve kendisini cesaretlendiren sirenlere kulak vererek; Yunan halkını reform yolunda yanına alabilecek, prensiplerine bağlı bir tek Yunan hükümetini dışarıda bırakacak.’ ifadelerini kullandı. Varufakis her şeyin bugün yapılacak liderler zirvesine bağlı olduğunun altını çizdi. Brüksel’e yeni önerilerle geleceklerini ifade eden Yanis Varufakis, Almanya Başbakanı Merkel’den çözüm yolunda net sinyaller beklediklerini belirtti.

Konuya ilişkin Alman medyasına konuşan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Yunanistan’ın Euro’dan çıkması durumunda Avrupa Birliği’nde kalamayacağını ima eden açıklamalarda bulundu. ‘Euro’dan çıkacaksın. Borçlarını geri ödemeyeceksin. Ama AB bütçesinden yardımların akmasını bekleyeceksin. İşte bu olmaz.’ ifadelerini kullanan Schulz bu durumun gerçekleşmemesi için elinden geleni yapacağını söyledi.

1,6 MİLYAR EURO ÖDEYECEK

Yunanistan’ın 30 Haziran’a kadar IMF’ye 1,6 milyar Euro ödemesi gerekiyor. Atina yönetimi ise bu ödemeyi ancak Avrupa Birliği (AB) ve IMF’nin kurtarma paketinin son dilimi olan 7,2 milyar Euro’yu alabilirse yapabileceğini söylüyor. AB ve IMF ise yardım paketinin Atina’ya gönderilmesi için sert kemer sıkma önlemlerini şart koşuyor. Yunanistan’dan yıllık gelirlerini yüksek vergi ve tasarrufla 4,5 milyar Euro artırması bekleniyor. Atina’ya iletilen taleplerin başında, daha fazla ürünün KDV’ye tabi olması ile memur ve emekli maaşlarında kesinti yapılması geliyor.

Münih Üniversitesi Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü’nün (ifo) yaptığı bir çalışmaya göre Yunanistan’ın devlet iflası ilan edip ortak para bölgesinden ayrılması durumunda Alman devletinin uğrayacağı azami zarar 87 milyar Euro oluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.