Financial Times: HSBC Türkiye’den çekiliyor

Financial Times: HSBC Türkiye’den çekiliyor

Financial Times gazetesi, haftasonu sayısında HSBC’nin Türkiye ve Brezilya’dan çıkacağı haberini manşetine taşıdı.

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, “HSBC, gelişen pazarlardaki küresel geri çekilmesini hızlandırıyor” başlığıyla, küresel bankacılık devlerinden HSBC’nin Türkiye ve Brezilya başta olmak üzere kötü performans gösteren ülkelerdeki perakende bankacılık faaliyetlerini bitireceğini yazdı.

Haberde, “Yıllardır dünyanın yerel bankası olarak kabul edilen HSBC, küresel ölçekli faaliyetlerini gelişmekte olan ülkelerin pazarlarından geri çekilerek, misyonunu ‘daha yalın daha küçük’ anlayışıyla değiştirmeyi planlıyor.” ifadeleri yer alıyor.

Haberde, Avrupa’nın en büyük bankası HSBC’nin, yeni stratejik planları doğrultusunda Türkiye ve Brezilya’dan çıkmaya hazırlandığı belirtiliyor. Gelişmekte olan ülkelerin kötü performans gösteren pazarlarından çıkmaya hazırlanan HSBC’nin, yeni stratejiler belirleme kararındaki gerekçeler arasında, Şubat ayında bankanın İsviçre kolunda ortaya çıkan gizli hesapların basına sızdırılması da gösteriliyor.

Gazetede, Türkiye’de 300 şubesi bulunan HSBC’nin, geçen yıl toplam 791 milyon dolar gelir ve 155 milyon dolar zarara uğradığı, 850 şubesi olan Brezilya’da ise bu rakamların gelir olarak 4,8 milyar dolar, zararı olarak da toplam 247 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Öte yandan, haberde, HSBC’nin çıkacağı ülkeler arasında ABD ve Meksika’nın da değerlendirdiği ancak oradaki serbest ticaret bağlantıları nedeniyle geri çekilmekten vazgeçtiği vurgulanıyor. Bankanın çıkmayı planladığı ülkeler arasında Türkiye ve Brezilya’nın yanısıra Güney Kore ve Rusya dahil toplam 14 ülke bulunuyor.

HSBC’nin Türkiye’den çıkmayı planladığı iddiası ilk kez Mart ayında ortaya çıkmış, bankanın İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan genel merkezi ve Türkiye yetkilileri, iddiaları ‘spekülasyon’ olarak değerlendirerek herhangi bir yorum yapmaktan kaçınmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.