Financial Times: ABD ve AB, Rus ödeme sistemi Mir’e üye olan Türk bankalarını hedef alacak

Financial Times: ABD ve AB, Rus ödeme sistemi Mir’e üye olan Türk bankalarını hedef alacak

ABD ve AB, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımları etkisizleştirdiği için Türkiye üzerindeki baskıyı artırmaya hazırlanıyor.

ABD ve AB, bankacılık sektörünün yasadışı finans için potansiyel bir arka kapı olduğu endişesiyle Rusya’nın yaptırımlarının delinmesini engellemek için Türkiye üzerindeki baskıyı artıracak. Washington, özellikle Mir ödeme sistemine entegre olan bankaları hedefleyecek.

Financial Times (FT) gazetesinden Henry Foy, Sam Fleming, James Politi ve Laura Pitel imzalı habere göre, planlara dahil olan 2 batılı yetkili yapılan hazırlıkla ilgili FT’ye bilgi verdi.

ABD, Rusya’nın yerel ödeme sistemi Mir’e entegre olan Türk bankalarına odaklanırken Brüksel de endişelerini doğrudan Türk yetkililere iletmek üzere bir heyet hazırlıyor.

Türkiye üzerindeki baskı artıyor

Türkiye üzerindeki baskı, Batılı başkentlerin yeni önlemler almak yerine mevcut yaptırımların daha sıkı uygulanmasına yönelmesiyle artıyor. Bu değişim, Vladimir Putin’in Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından uygulanan ekonomik yaptırımların Rusya ekonomisine umulduğu kadar zarar veremediğini kabul ediyor. Ancak mevcut önlemlerdeki boşlukları kapatmanın Kremlin’i mali yönden yavaş yavaş sıkıştıracağı düşünülüyor.

FT’ye konuşan batılı yetkililerden biri, “Bizi finans sektöründeki kaçakçılığa odaklanmış olarak göreceksiniz,” dedi. “Örneğin, üçüncü ülke finans kuruluşlarının Mir ödeme ağıyla bağlantı kurmaması gerektiği mesajını çok net bir şekilde vereceğiz çünkü biliyorsunuz bu bazı yaptırımları delme riskleri taşıyor.”

Bu ay AB ve ABD arasında yaptırımların uygulanması konusunda yapılan görüşmelere katılan ikinci yetkili ise “boşlukları kapatmamız gerekiyor” dedi ve Türkiye’yi ana hedef olarak gösterdi.

Erdoğan’ın Rusya’ya karşı yaptırımlara katılmayı reddetmesi ve Moskova ile ekonomik işbirliğini derinleştirme sözü vermesi batılı müttefiklerini endişelendirdi. Cuma günü Putin ile görüşecek olan Erdoğan, geçtiğimiz ay Türkiye’de Mir’in genişletilmesi konusunda “ciddi ilerleme” olduğunu söylemişti.

VakıfBank, Ziraat Bankası, İş Bankası, DenizBank ve Halkbank hedefte

Türkiye’nin en büyük 5 bankası, VakıfBank, Ziraat Bankası, İş Bankası, DenizBank ve Halkbank, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard’a yerli bir alternatif olarak geliştirilen Mir ödeme sistemine hâlihazırda üye.

Bu bankalardan, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait olan Denizbank ve ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delme planında oynadığı rolle tanınan devlet kontrolündeki Halkbank Rusya’nın Ukrayna’ya işgal başlatmasının ardından Mir ödeme sistemine üye oldu.

Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan açiklamada, Ankara’nın uzun süredir sadece BM destekli yaptırımları uygulama politikasına sahip olduğu belirtilirken, “Türkiye’nin yaptırımlardan kaçmak için bir kanal haline gelmesine izin vermeme politikamızda da aynı derecede kararlıyız” denildi.

Yaptırımların uygulanmasını güçlendirme çabalarının bir parçası olarak, AB’nin mali hizmetler komiseri Mairead McGuinness, önümüzdeki ay Türkiye’yi ziyaret edecek.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, geçtiğimiz ay Türk şirketlerine gönderdiği mektupta, Rusya’nın yaptırımlardan kaçmak için Türkiye’yi kullanma girişimleri ve yaptırım uygulanan Rusya merkezli kuruluşlarla işlem yapmanın riskleri konusunda uyarılarda bulunmuştu.

FT’ye konuşan yetkililer, AB ve ABD’nin ayrıca Rusya’nın ihracat gelirlerinin işlenmesinde Moskova’ya yardımcı olan ya da Batı yaptırımları kapsamında yasaklanan sanayi veya savunma ürünlerinin ithalatını kolaylaştıran kuruluşları da hedef alacağını söyledi.