FED’in bağımsızlığı tehlikede mi?

FED’in bağımsızlığı tehlikede mi?

ABD Merkez Bankasi (FED) ’in bağımsızlığı ekonomik toparlanmaya rağmen tehlikede. Fed Başkanı Yellen, merkez bankasını kimin kontrol ettiği konusunda Kongre’ye karşı savaş pozisyonu aldı

Fed Başkanı Janet Yellen şu sıralar pek iyi hissetmiyor. Yellen, hem muhafazakar Cumhuriyetçiler hem de liberal Demokratlar tarafından baskı görüyor. Yellen, Temsilciler Meclisinin ekonomik verilerin sızması ile ilgili çağrısını uzaklaştırmaya çalışıyor. Öte yandan geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleştirilen bir kamuoyu anketine katılan Amerikalılar Fed’i 13 federal kurum arasında performans bakımından sondan ikinci olarak nitelemişti. Son olarak Meclis Mali İşler Başkanı Jeb Hensarling 15 Temmuz’da Yellen’in para politikası ile ilgili yarı yıllık konuşmasında, Fed rehberliğinin düzensiz olduğunu, şeffaf olmadığını ve doğaçlama olduğunu söyledi.

Fed karşıtlığının şu sıralar güçlü olması oldukça şaşırtıcı. Çünkü ABD’de işsizlik oranı yüzde 5.3 geriledi ve tüketici fiyatları geçtiğimiz yılda yüzde 0.1 yükseldi. Diğer taraftan Fed finansal krizi döneminde başlatılan teşviki hafifletiyor. Son dönemde gelen eleştirilerin çoğu Fed’in banka regülatörü rolü ile ilgili. Fed ile ilgili genel güvensizlik aşamalı olarak merkez bankasının para politikasını belirlemedeki bağımsızlığını zayıflatabilir.

1970’lerden bu yana merkez bankalarının bağımsız olmasının daha istikrarlı bir ekonomik büyüme sağladığı konusunda bir fikir birliği mevcut. Çünkü bağımsız merkez bankaları politikacıları memnun etmek için ekonomiye aşırı teşvik sağlamıyorlar. Kongre üyeleri Fed’in bağımsızlığını hedef almadıklarını belirtiyorlar. Üyeler, Fed’in bir plana bağlı kalmasını ve kendini ifade etmesini istediklerini ifade ediyorlar.

Yellen ve akademik camiadaki uzmanlar, Fed’i kendinin belirlediği bir para politikası kuralarına uymaya zorlamanın bile esnekliği azaltacağını ve hata riskini artıracağını belirtiyorlar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.