FED’den Ziraat Bankası’na ‘Kara Para’ uyarısı

FED’den Ziraat Bankası’na ‘Kara Para’ uyarısı

Amerika Merkez Bankası (FED)’in  internet sitesinde Ziraat Bankası ile ilgili flaş bir açıklama yer aldı. 1 Temmuz’da yayınlanan makalede Ziraat Bankası’nın kara para aklanmasına karşı alınacak önlemleri içeren raporun hazırlanacağına ilişkin bir anlaşma imzaladığına dikkat çekildi.

Sözkonusu açıklamada yer alan ifadelere bakıldığında, anlaşma Ziraat Bankası İç Sistemler Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Cesur ile ABD Merkez Bankası Kıdemli Başkan Yardımcısı F. Christopher Calabia arasında imzalandı. Buna göre, Ziraat Bankası, anlaşmayı izleyen 60 gün içinde, ABD’nin düzenleyici kurumlarına, bankalar yasası hükümleri ve kara paranın aklanmasını önlemeye ilişkin kurallara uygun ve “kabul edilebilir” olan “yazılı bir plan” sunacak. Ziraat Bankası merkezi ve New York Şubesi’nin birlikte hazırlayacakları rapor, analiz, kontrol ve raporlama değişikliklerinin izleme kurallarına uygun olacak.

FED, yapılan anlaşma neticesinde “Kurumsal Yönetimişim ve Yönetim Gözetimi” başlığı altındaki maddelere yer verdi. Ziraat Bankası Yönetim kurulu ile New York şube yönetiminin ortaklaşa bir şekilde Banka Gizlilik Anlaşması ve Kara Para’nın Aklanması anlaşmasındaki zorunluluklarına uyumun gözetim, denetimin güçlendirilmesine yönelik yazılı planın 60 gün içerisinde sunmaları isteniyor.

Anlaşma sunulacak olan Yönetim Gözetim Planı’nda sürdürülebilir yönetişimin içerisinde BSA//AML uyum programı konusunda yönetim bilgi sistemleri raporlamasının iyileştirilmesi tedbirlerine, BSA/AML zorunlulukları çerçevesinde rol, sorumluluk ve hesap verebilirliklerin net şekilde tanımlanmasına yer verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.