Fed’den faiz ile ilgili önemli mesaj

Fed’den faiz ile ilgili önemli mesaj

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel piyasa koşulların daralması, 2016’da faiz artırımında izlenecek yolu değiştirebileceği mesajı verdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 26-27 Ocak tarihlerinde yaptığı toplantı tutanaklarını açıkladı. Tutanaklarda, beklenilenden daha ihtiyatlı bir dil kullanılması dikkat çekti. FOMC üyeleri, küresel piyasalarda yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, takip edilecek yolları tartıştı.

Tutanaklarda global piyasa koşullarının daralması devam etmesi durumunda bunun “ekonomi için aşağı yönlü riskler oluşturabileceğine” dikkat çekildi. Buna rağmen, FOMC’un birçok üyesi, faizlerin arttırılmasına ilişkin görüşlerini dile getirdiği kaydedildi.

Tutanaklara göre, politika yapıcıları, “Hedeflenen faiz aralığı için daha önceki görüşlerinin değiştirilmesin” tartıştı. Ancak, ABD ekonomisi için görüşlerini değiştirmenin erken olduğunu kanısına varıldı. Global ekonomi piyasalarında yaşanan gelişmeler, petrol fiyatları ve borsadaki gelişmelerin daha yakından takip edileceği kaydedildi. Fed ’in son olarak Aralık ayında faiz artışına gitmesinden sonra küresel ekonomide yaşanan yavaşlamanın, bir sonraki faiz artışı kararında etkili olabileceği öngörülüyor.

ABD ekonomisinin, yavaşlayan Çin ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinden ziyade piyasalarda genel olarak yaşanan gelişmelerden daha fazla etkilenebileceğine dikkat çekildi. Uzmanlar, Fed’in son toplantıda ihtiyatli bir dil kullanmasına dikkat çekti.

Fed Başkanı Yellen, geçen hafta yaptığı konuşmada Amerikan ekonomisinin global tehditlerle karşılaşabileceğini ve bunun büyümeyi ‘rayından’ çıkartabileceği uyarısında bulunmuştu. Yellen, bundan dolayı Fed’in faiz artışında yavaşlayabileceği ama bu konuda politika değişikliğine gitmeyeceği mesajını vermişti.

İlk olarak aralık ayında faiz artışına giden Fed’in Mart ayında yapacağı toplantıda faiz artışına ilişkin alacağı karar merakla bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.