FED’den 2015 ortasında faiz artırımı sinyali

FED’den 2015 ortasında faiz artırımı sinyali

ABD Merkez Bankası’nın (FED) üç üyesi, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda bankanın faiz oranlarını artırmaya muhtemelen gelecek yılın ortalarında başlayacağını söyledi.

İki üye kesin zamanın ekonomideki duruma bağlı olduğunu belirtti. FED Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, “Sermaye piyasaları aşağı yukarı doğru biliyor ama biz kendimiz bunu ne zaman yapacağımızı bilmiyoruz. Bizim verilere dayalı yaptığımız tahminlere göre piyasalar belli ki hemen hemen doğru biliyorlar; gelecek yılın ortaları gibi.” dedi. Faizleri 2008’den bu yana sıfıra yakın seviyede tutan FED, bir dizi tahvil alım programıyla bilançosunu da yaklaşık dört kat artırarak 4 trilyon doların üzerine çıkarmıştı. İşsizlik oranının yüzde 5,9 seviyesinde olduğu ve tahvil alımlarının bu ay sonlandırılmasının planlandığı ABD’de, yatırımcılar faizlerin ne zaman artırılacağı konusunda art arda tahminlerde bulunuyor. San Francisco FED Başkanı John Williams da 2015 ortalarında yapılacak bir artırımı ‘mantıklı bir tahmin olarak gördüğünü’ söyledi ancak zaman belirtmekten kaçındı. Williams, “Ekonomi veya enflasyon benim beklediğimden daha fazla hızlanırsa, faizleri daha erken artırmamız gerekir.” diye konuştu. St. Louis FED Başkanı James Bullard da, yatırımcıları uyardı ve borçlanma maliyetlerinin 2015’in sonlarına doğru yükseleceğini beklemekle ‘hata’ yaptıklarını belirtti.

İstihdam piyasası ve enflasyon göstergelerinin güçlendiğine dikkat çeken Bullard, FED’in faizleri 2015’in ilk çeyreğinde yükseltmesinden yana.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.