Fed ve IMF’den Brexit açıklaması

Fed ve IMF’den Brexit açıklaması

ABD Merkez Bankası (Fed) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Birleşik Krallık’ta yapılan referandum sonunda İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararının çıkması üzerine açıklamalarda bulundu.

Her iki kuruluş, merkez bankalarına ihtiyaç duyulması halinde destek vereceğini belirtti. Fed tarafından yapılan açıklamada, Brexit olarak kısatılan gelişmenin küresel piyasalar üzerindeki etkilerini ‘dikkatle takip edildiği’ ve swap (değiş tokuş) vasıtasıyla dolar likiditesi sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Küresel fonlama üzerindeki baskıların ABD ekonomisi üzerinde de baskı oluşturacağına dikkat çekilen açıklamada “Fed, ihtiyaç durumunda, küresel fonlama piyasalarındaki baskılara karşılık vermek için, bankalarla arasındaki mevcut swap kanalları yoluyla dolar likiditesi sunmaya hazır” ifadelerine yer verildi.

IMF Başkanı Christine Lagarde ise yaptığı yazılı açıklamada, yetkililere, İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki yeni ekonomik ilişkilerde yumuşak ve prosedürün net olması yönünde tavsiyelerde bulundu.

Gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve ihtiyaç durumunda üye ülkelere destek vermeye hazır olduklarını  belirten Lagarde,  “Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) bankacılık sistemine likidite sağlamak ve finansal piyasalardaki dalgalanmalara karşılık destek vermeye hazırız” dedi.

Janet Yellen, Geçtiğimiz günlerde Fed’in faiz politikası ile ilgili yaptığı bir konuşmada, “İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda Fed acil bir toplantı düzenleyecek mi?” sorusuna ‘Hayır’ cevabını vermişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.