FED, tahvil alımlarını 45 milyar dolara düşürdü

FED, tahvil alımlarını 45 milyar dolara düşürdü

Amerikan Merkez Bankası (FED), aylık tahvil alımlarını 10 milyar dolar daha azaltarak 55 milyar dolardan 45 milyar dolara düşürdüğünü açıkladı.

 

FED, iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı sonrası tahvil alımlarını azalttığını, faiz oranlarında ise bir değişikliğe gitmediğini duyurdu. Buna göre FED, aylık mortgage tahvil alımlarını 20 milyar dolar, hazine kağıt alımını ise 25 milyar dolar olarak belirledi.

 

Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, kış mevsiminde azalan ekonomik hareketlenmenin artmasını olumlu karşılandığı ifade edildi. Hane halkı harcamlarının hızlı bir şekilde arttığı belirtilirken, konut sektöründeki toparlanmanın yavaş olduğuna dikkat çekildi. İstihdam piyasası göstergelerinin karışık olduğu ve işsizliğin hala yüksek olduğu kayededildi. FED, üyeleri ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ve beklentilerin altında gelen büyüme verisinin ise olumsuz hava şartlarından kaynakladığı görüşünde.

 

FED aynı zamanda işsizliğin yüzde 6.5 üzerinde ve enflasyonun yüzde 2’nin altında kaldığı süre boyunca faiz oranlarında bir değişiklik yapmama ifadesini de değiştirmedi. FED, ilk tahvil alımına başladığı zaman işsizlik oranu yüzde 8.1 oranındaydı. Bugün ise işsizlik oranı yüzde 6.7 seviyesinde. FED üyeleri, faiz artırımının 2015’in ortalarına doğru gerçekleşebileceğini ifade etti.

FED, Aralık ayı toplantısında aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımlarını, Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere 75 milyar dolara düşürmeye başlayacağını açıklamıştı. Aralık ayından beri FED, üst üste dördüncü kez tahvil alımını azaltmış oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.