Fed tahvil alımına devam edecek

Fed tahvil alımına devam edecek

ABD Merkez Bankası (Fed) aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımına devam kararı aldı. Alım miktarının ne zaman azaltılacağı ile ilgili net bir tarih vermezken, gerekli görülmesi halinde alımlara devam edeceği belirtildi.

İki gündür toplantı halinde olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından yapılan açıklamada, istihdamda iyileşmenin ılımlı bir şekilde devam ettiği fakat mortgage faizlerinde bir artış olduğu ifade edildi. Geçtiğimiz ay tahvil alımların azalabileceği yönünde yapılan açıklamardan sonra mortgage faiz oranı yüzde bir oranında artış göstermişti.

 

Fed, bu artışın konut marketini olumsuz etkilemesinden endişe ediyor. Kurum, aynı zamanda işsizliğin yüzde 6.5’un üzerinde ve enflasyonun yüzde 2.5’in altında kaldığı süre boyunca faiz oranlarında bir değişiklik yapmama kararını da değiştirmedi. Bu orana 2014’ün sonunda ulaşılabileceği tahmin ediliyor.

 

Uzmanlar sene başında yapılan mali kısıtlamanın ekonomiye tahmin edildiği kadar zarar vermediğini ifade ederken, Merkez Bankası ise finans marketlerde aşırı risk alma konusunda endişe duyduğunu belirtti.

Fed’in açıklamalarında herhangi bir değişiklik beklemediklerini ifade eden J.P Morgan Chase Bankası Ekonomisti Mehmet Özhabeş, “Finansal marketlerde aşırı risk alma konusundaki endişelerin artmasından dolayı tahvil alımları Eylül ayında azaltılabilir.” dedi.

Tahvil alımlarının azaltılabileceği sinyallerinin verildiğinden beri mortgage faizlerinde artış olduğuna dikkat çeken Özhabeş “Fed, bu artışın konut marketindeki iyileşmeyi kötü etkilemesinden endişe ediyor. Eğer bu gerçekleşirse, Fed mortgage faizlerinin tekrar düşmesi için gerekirse tahvil alımlarını arttıracaktır.” diye konuştu. Açıklamada enflasyonun yüzde 2 hedefinin altında uzun süre seyretmesinin ekonomi için risk oluşturduğu vurgusu yapıldığını hatırlatan Ekonomist Özhabeş “Şu an enflasyon bu hedefin oldukça altında. Yüzde 1’e yakın seyrediyor. Fed bunun geçici olduğunu düşünüyor ama yine de eğer geçici olmazsa bu konuda adım atacaklarını ima ediyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.