Fed, faiz artışına gitmedi

Fed, faiz artışına gitmedi

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı.

İki günlük toplantı sonrası kararını açıklayan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), faiz oranını beklendiği gibi yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tuttu. Yıl içerisinde 2 defa faiz artışına gidileceği mesajı verildi.

ABD’de istihdamın güçleneceğini öngören Fed, 2016-2017 ekonomik büyüme tahminlerini düşürdü. Büyüme tahminleri 2016 için yüzde 2,2’den yüzde 2’ye, 2017 için yüzde 2,1’den yüzde 2’ye çekildi. Fed politika yapıcıları, faiz artışının ne zaman yapılacağı ile ilgili kesin bir tarih vermedi.

Açıklamada konut piyasasında iyileşme olduğuna ve harcamaların güçlendiğine dikkat çekildi. FOMC bildirisinde “Ekonomik aktivite genişliyor ve istihdam piyasası güçleniyor” ifadelerine yer verildi.

Fed’in yakından takip ettiği tarım dışı istihdam verisi Mayıs ayında beklentilerin altında gelmişti. Tutanakların açıklanmasından sonra kameraların karşısına geçen Fed Başkanı Janet Yellen, son ekonomik gelişmelerin karışık sinyaller verdiğini, para politikasında ihtiyatlı yaklaşımın devam edeceğini söyledi. Yellen, Fed’in kademeli olarak faiz artışına gideceğini belirtti.

Uzmanlar, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkıp çıkmayacağı ile ilgili yapılacak referandumun ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Fed, son tutanaklarda bu gelişmeden bahsetmemesi dikkat çekti.

Yellen açıklamasında, “Kamuoyuna şunu net olarak ifade etmemiz gerekiyor. Faiz artırmak içnin sabit bir planımızın olmadığını ifade etmemiz lazım. Bütün kararlarımız piyasadan gelecek verilere göre olacaktır. Uzun vadede faizlerin nereye gideceği tahminlerimiz yok. Eğer uygun olursa önümüzdeki aylarda faiz artırım yönünde adım atarız. Faiz artırım kararı için yeterince güçlü veriyi temmuz toplantısına kadar görmek imkansız bir durum değil” ifadelerine yer verdi.

İstihdam piyasasında iyileşme hızının önemli derecede yavaşladığına dikkat çeken Yellen, “İstihdam piyasasının gelecek yıllarda güçlenmeye devam etmesini bekliyoruz. Bir veya iki aylık hayal kırıklığı yaratan istihdam piyasası verilerine çok fazla önem verilmemeli” diye konuştu.

Enflasyonun iki-üç yılda yüzde 2 seviyesine yükselmesini beklediklerine vurgu yapan Fed başkanı, ekonomiyi aşağı yöne çeken birçok faktörün olduğunu, bu ters rüzgarın zaman içinde azalamasını beklediklerini söyledi.

Yellen, İngiltere’deki referandumun gelecekte alınacak kararlar üzerinde bir faktörü olacağını kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.