Fed, faiz artışına daha yakın

Fed, faiz artışına daha yakın

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Richard Fisher, CNBC’de yayınlanan söyleşisinde güçlü ekonomik veriler ve enflasyon göstergelerinin Fed’i ilk faiz artırımına “belirgin derecede” yakınlaştırdığını söyledi.

Yükseliş’ tarihinin öne geldiğini belirten Fisher, “Kişisel olarak yükseliş tarihine başkalarının öngördüğünden, piyasanın öngördüğü 2015 sonlarına kıyasla daha yakın olduğumuzu düşünüyorum.” dedi. Fed’in para politikasını belirleyen kurulda bu yıl oy hakkı bulunan Fisher, daha önce Fed’in enflasyona karşılık vermekte geç kalacağından endişelendiğini belirtmişti. Fed iki günlük para politikası kurulu toplantısının ardından önceki gün yapılan açıklamada ise bankanın faizleri artırmakta acele etmeyeceğini teyit ederken, ABD ekonomisine ilişkin değerlendirmesini güçlendirdi ve enflasyonun hedefe doğru yükselmekte olduğunu belirtti. Açıklamada ayrıca ekonomik büyümenin hızlandığına ve işsizlik oranındaki düşüşe dikkat çekilse de istihdam piyasasındaki durgunluğa dair endişeler de ifade edildi.

Fed açıklamasında, “İstihdam piyasası koşulları iyileşti, işsizlik oranı daha da düştü; ancak bazı istihdam göstergeleri kaynakların kullanımının belirgin şekilde düşük olmaya devam ettiğini gösteriyor” denildi. Fed ayrıca aylık tahvil alımlarını da beklendiği gibi 10 milyar dolar daha azaltarak 35 milyar dolardan 25 milyar dolara düşürdü.Latin Amerika ülkesi Arjantin  geçtiğimiz hafta sonunda 539 milyon dolarlık tahvil faiz ödemesini yapamadığı için son 13 yılda ikinci kez temerrüde düşmüş oldu.Bunun üzerine  Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları temerrüde düşen Arjantin’ne ilişkin yeni açıklamalar geldi. Fitch Arjantin’in kredi notunun “CC” seviyesinden “RD” (sınırlı temerrüt) seviyesine düşerken Moody’s ise Arjantin’in temerrüte düşmesinin ekonomideki gerilemeyi hızlandıracağı gerekçesiyle bu ülkenin kredi notu görünümünü “negatife” düşürdü. Öte yandan, Portekiz’in geçtiğimiz hafta iflas eden  halka açık en büyük bankası bankası Banco Espirito Santo’nun (BES)  kurtarılması için 4.9 milyar euro ($6.58 milyar) harcanmasına karar verildi. Buna göre, Portekiz ve Avrupa Birliği (AB) yetkilileri arasında hafta sonu boyunca devam eden görüşmelerinin ardından açıklanan kurtarma planına göre, BES “iyi banka” ve “kötü banka” adları altında bölünecek ve hisse senetleri borsa kotundan çıkarılacak. Euro bölgesinde ise perakende satışlar Haziran’da yüzde 0.4 ile beklentiler seviyesinde arttı. Perakende satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 2.4 arttı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.