Fed, faiz artırımında ‘sabırlı’ hareket edecek

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz artırımının ne zaman yapılacağına dair ‘kayda değer süre’ ifadesini kaldırdı. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) iki günlük toplantı sonrası yaptığı yazılı açıklamada faizlerin birkaç ay içinde yükseltilebileceği ama bu konuda ‘sabırlı’ davranılacağı belirtti.

FOMC, ekim ayında tahvil alımlarını sonlandırdığını ve faiz oranlarının ‘kayda değer süre’ye bağlı gelişmelere göre artırılacağını ifade etmişti.

Açıklamada, düşen petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki aşağı yönlü etkisine rağmen sıfıra yakın olan faiz artırımında ‘sabırlı’ olunacağına dikkat çekildi. Uzun vadeli enflasyon beklentilerinin istikrarlı bir seyir izlediğine işaret edildi.

Son açıklamayla, Fed’in 2015 ortalarında faiz artışına gideceği beklentilerini kuvvetlendirmiş oldu. Fed, ABD ekonomisinin ılımlı bir oranda toparlanmaya devam ettiği istihdam piyasası ve hanehalkı harcamalarında olumlu gelişmeler göründüğüne dikkat çekti. Buna göre, Fed ekonomideki büyüme tahminini revize ederek yüzde 2,3’ten yüzde 2,4’e yükseltti. İşsizlik oranının yüzde 5,8’den yüzde 5,2’ye düşebileceği öngörüsünde bulundu. Bildiride 2015 sonlarına doğru istihdamın yüzde 5,3 oranında olacağı belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.