FED, en kırılgan ekonomi olarak Türkiye’yi gösterdi

FED, en kırılgan ekonomi olarak Türkiye’yi gösterdi

Amerikan Merkez Bankası (FED) Kongre’ye sunduğu bir raporda gelişmekte olan 15 ülke içinde en kırılgan olanın Türkiye ekonomisi olduğunu belirtti.  Türkiye’yi sırasıyla Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika takip etti. Çin ise kırılganlığı en az olan ülkeler arasında yer aldı.

FED, raporda Türkiye’de uygulanan politikaların Türk Lirası’nı gelişmekte olan diğer piyasalara göre daha savunmasız hale getirdiğine dikkat çekti. FED tarafından hazırlanan raporda yer alan endekste Türk Lirası’nın en çok değer kaybeden para birimi olduğu görülüyor. Söz konusu endeksin hazırlanmasında, Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) cari dengelere oranı, son 3 yılın enflasyon değerleri, yıllık ihracatın dış borçlara, döviz rezervlerinin GSMH’ye oranı gibi toplam altı faktör göz önünde bulunduruldu.

Raporda; FED’in, geçen yıl tahvil alımlarının azaltılabileceği açıklamasının, nisan ayından sonra piyaslarda gerilime neden olduğunu vurgulandı. Bu açıklamalar özellikle gelişmekte olan ekonomilerde borsalarda sert düşüşlere neden olmuştu. Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika en çok etkilenen ülkeler olmuştu. Kore ve Tayvan para birimleri ise direnç göstermişti.

FED raporunda, en kırılgan olan ülkelerin en büyük değer kaybı ve kamu borçlanmasında daha yüksek faiz oranlarına yatkın olduğuna dikkat çekerek  “Bu kanıtlar, eğer gelişmekte olan ekonomilerin şoklara karşı daha dirençli olmaları bekleniyorsa, ekonomik kırılganlıklarının azaltılmasının önemli olduğu görüşünü destekliyor.” ifadelerine yer verildi.

Fed analizcileri raporda bazı gelişmekte olan ülkelerin sorumluluğuna da dikkat çekerek “Bu ülkeler kendi piyasalarının neden bu kadar zarar gördüğünü değerlendirirken aynaya bakmaları lazım.” dedi. 50 sayfalık raporda, söz konusu ülkelerin, ekonomide yaşanan türbülansa karşı faizleri yükselterek ve dövize müdahalede bulunarak para birimlerinin değerini arttırmaya çalıştığı kaydedildi. FED, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin mali, parasal ve yapılsal reformlarına devam etmesi gerektiğini hatırlatarak, “Yatırımcılar, ülkelerin temel kırılganlıklarını azaltmak için aldığı önlemleri yakından takip edecek.” ifadelerine yer verdi.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.