Fed: Ekonomik faaliyet azalacak, işten çıkarmalar artacak

Fed: Ekonomik faaliyet azalacak, işten çıkarmalar artacak

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Covid-19 salgını nedeniyle ekonomik toparlanmanın gelecek yılın sonuna kadar uzayabileceğini söyledi. Powell ‘Virüsü ne kadar çabuk kontrol altına alırsak işletmeler o kadar erken açılır’ dedi.

‘EKONOMİK TOPARLANMA SALGININ SEYRİNE BAĞLI’

Fed Başkanı Jerome Powell, katıldığı televizyon programında, ekonomik toparlanmanın ne zaman gerçekleşeceği sorusunun yanıtlanması zor ve büyük oranda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınındaki gelişmelere bağlı olduğunu söyledi.

Fed Başkanı Powell, “Virüsü ne kadar çabuk kontrol altına alırsak işletmeler o kadar erken açılır” değerlendirmesinde bulundu.

‘KAÇINILMASI GEREKEN EN ÖNEMLİ ŞEY İKİNCİ DALGA’ 

Gelecek aylarda işletmelerin yeniden açılması ve insanların işlerine dönmesiyle toparlanmanın başlayacağını belirten Powell, bu süreçte kaçınılması gereken en büyük şeyin virüs salgınında ikinci dalganın yaşanması olduğunu ifade etti.

Powell, “Koronavirüste ikinci dalga olmazsa ekonominin bu yılın ikinci yarısı itibarıyla istikrarlı bir şekilde toparlandığını göreceksiniz diye düşünüyorum” dedi.

‘İNSANLARIN GÜVEN DUYGUSUNUN YERİNE GELMESİ GEREK’ 

İnsanların harcama davranışlarında dikkatli olacağını ve ekonominin bazı alanlarının çok daha yavaş toparlanacağını düşündüğünü kaydeden Powell, “Ekonominin tamamen toparlanması için insanların güvenlerinin tam olarak yerine gelmesi gerekecek. Bunun için aşının çıkmasını beklemek gerekebilir” diye konuştu.

Powell, aşıya ilişkin zamanlamanın belirsiz olduğuna işaret ederek, en kısa zamanda çıkmasını umduklarını, ekonominin insanlar kendilerini güvende hissedene kadar zorluk yaşayacağını dile getirdi.