FED, ekonomi için olumlu konuştu, faiz artırımı için tarih vermedi

FED, ekonomi için olumlu konuştu, faiz artırımı için tarih vermedi

Amerikan Merkez Bankası (FED), faiz artırımı ile ilgili net bir tarih vermedi. 16-17 Aralık Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanakları bugün yayınlandı.

Tutanaklarda, petrol fiyatlarındaki düşüşün ABD ekonomisini olumlu etkileyebileceği ifade edildi. FOMC, küresel ekonomideki zayıflığın, finansal piyaslarda belirsizliklere yol açtığına dikkat çekti. Fed üyeleri genel olarak petrol fiyatlarındaki düşüşün ekonomiye yarar sağlayacağını ve ABD ekonomisinin 2015’de daha iyi olacağını öngörüyor.

Şuan için faiz artışının olmayacağını ön gören üyeler, enflasyonun çok düşük kalabileceği yönündeki endişelerini dile getirdi. FOMC, ABD ekonomisinin güçlenmesi ve işsizliğin son 6 yılın en düşük seviyesine gerilemesi nedeniyle faiz artırımı için ‘kayda değer bir süre’ ifadesini kaldırarak ‘Sabır’ ifadesini kullanmıştı. 3 haftalık geçikme ile açıklanan tutanakalara göre yurt dışı ekonominin kötüye gitmesi halinde, yerli ekonominin yavaşlayabileceğine dikkat çekildi.

FOMC, faiz artışında iş piyası ve tüketici fiyatlarını göz önünde bulundurarak, hareket etmek istiyor. Birçok ekonomist faiz artışının haziran ayında başlyacağını tahmin ediyor. Bazı ekonomistler, faiz artışının en erken nisan ayında olabileceğini öngörüyor. Fed, 2008 yılındaki finans krizinden bu yana piyasalara destek amacıyla faiz oranını sıfıra yakın bir seviyede tutuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.