Fed Başkanı Yellen’den faiz artışı sinyali

Fed Başkanı Yellen’den faiz artışı sinyali

Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’den faiz artışı sinyali geldi. Fed başkanı Yellen “Tahminlerde yanılma olmazsa gelecek aylarda kademeli ve temkinli faiz artırımı uygun olabilir” dedi.

Harvard Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, ilk çeyreğin ardından ABD ekonomisinin büyümeye devam ettiğine dikkat çeken Yellen, enflasyonun da yüzde 2 seviyesine birkaç yılı içinde yükselmesi gerektiğini kaydetti. Konut balonunun sebep olduğu sistematik riski göremediklerini hatırlatan Yellen, bir daha kriz oluşmaması için her şeyi yapmak istediklerini ifade etti.

Yellen, şunları kaydetti: “Şimdi riskleri görerek işimizi çok daha iyi yapmaya çalışıyoruz. Sistematik risklere ve finansal istikrara odaklandık.” Yellen, kendisinden önceki Fed Başkanı Ben Bernanke’nin kriz döneminde attığı adımların önemli olduğuna dikkat çekti. Fed Başkanı’nın, Avrupa ve Çin ekonomisindeki problemleri gündeme getirmemesi dikkat çekmişti. Fed yetkilileri, geçen günlerde küresel piyasalarda yaşanan kırılgan durumu dikkate alarak faiz artışına gitmediklerini ifade etmiştiler.

Yellen, ABD ekonomisinin çok büyük aşama kaydettiğini ve yavaşça iyileşmeye devam ettiği belirtti. İstihdam piyasasının oldukça geliştiğini ve istihdama ilave katılımların mümkün olduğunu açıkladı. Fed, faiz oranını düşük seviyede tutması halinde, muhtemel bir krizde ekonomiyi canlandıracak müdahalelerde bulunma şansını zayıflatıyor. Fed, 2008 finans krizi sırasında faiz oranını yüzde 0’a yakın bir seviyede tutarak ekonomiyi canlandırmaya çalışmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.