ExxonMobil’in kâr oranı rekor seviyede düştü

ExxonMobil’in kâr oranı rekor seviyede düştü

Petrol devi ExxonMobil son yılların en düşük kârını açıkladı.

Şirket, düşük petrol fiyatları nedeniyle kârının yüzde 63 düşerek 1,8 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Exxon, 1999’dan beri en düşük kâr oranını açıklamış oldu. Dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan Exxon, kâr seviyesinin gerileme sebebi olarak ‘emtia fiyatlarıdaki keskin düşüşü’ gösterdi.

İlk çeyrekte petrol fiyarları 26 dolara kadar gerileyerek 2003’ten sonraki en düşük seviyeye ulaşmıştı. Petrol fiyatları 45 dolara yükselmesine rağmen, Exxon gibi akar-yakıt şirketleri hala baskı altında. Amerikan şirketinin gelirleri de yüzde 39 gerileyerek 48,7 milyar dolara düştü.

ABD’nin ikinci büyük petrol şirketi Chevron da ilk çeyrekte 725 milyon kayıp açıkladı.

Exxon karlarının düştüğünü açıklamasına rağmen, borsadaki hisseleri büyük kayba uğramadı. Uzmanlar, Exxon kağıtlarının hala güvenli olduğu görüşünde.

ExxonMobil Başkanı ve CEO’su Rex Tillerson geçen günlerde yaptığı üretim hedeflerini düşürdüklerini ve sondaj bütçesinin de düşmeye devam edeceğini açıklamıştı.

Tillerson Exxon’ın, 45 bin petrol kuyusundaki üretiminin 2020 yılına kadar günlük 4 ila 4,2 milyon varil civarında dalgalanacağını ifade etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.