Erdem Başçı: Para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek

Erdem Başçı: Para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini bildirdi.

Erdem Başçı, Ankara’da Ekonomik Yaklaşım Dergisi’nin düzeldeği Uluslararası 2. Ekonomi Kongresi’nde ‘Türkiye’de Dengeli Büyüme Görünümü’ başlıklı bir surum yaptı.

Mevcut politika duruşunun enflasyon görünümüne karşı sıkı, döviz likiditesinde dengeleyici ve finansal istikrarı destekleyici olduğunu vurgulayan Başçı, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme devam edecektir. Avrupa’daki talep artışı büyümeyi ve dengelenmeyi desteklemektedir. Açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesi büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabilecektir.” dedi.

Yaklaşık 28 sayfalık sunumunda Başçı, Türkiye’de ılımlı büyümenin devam ettiğine işaret etti. Erdem Başçı, şunları söyledi: “Mali disiplin, risk primi göstergelerini düşük düzeylerde tutmaktadır. Hane halkı borcunun sürdürülebilir olması; cari açığı azaltmaktadır. Büyümeyi desteklemekte ve sürdürülebilir olmasını sağlamaktadır. Makro ihtiyati politikalar kredi büyüme hızını ve kompozisyonunu iyileştirmede önemli rol oynamaktadır. Makro ihtiyati politikalar cari açığın azaltılmasında da önemli bir rol oynamaktadır. Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceği öngörülmektedir. Cari açık finansmanı büyük oranda uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlanmaktadır.”

Başçı, Avrupa’daki toparlanmayı şu şekilde değerlendirdi: “Avrupa ülkelerine yapılan ihracat güçlü bir şekilde artmaya devam etmektedir. Türkiye’nin AB ithalatındaki payı artmaktadır.”

Erdem Başçı, petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki olumlu etkisinin önümüzdeki aylarda daha belirgin hale geleceğini kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.