“Enflasyonun azalması için işsizlik oranının düşmesi lazım”

“Enflasyonun azalması için işsizlik oranının düşmesi lazım”

ABD’de Covid 19 salgının devam ettiği bugünlerde enflasyonun artması kamuoyunda endişe oluşturmaya başladı. California merkezli Ethnic Media Services tarafından Zoom üzerinden düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan uzmanlar, ekonomideki enflasyonun 2022’nin ortalarına doğru yavaşlayabileceğine dikkat çektiler. Uzmanlar politika yapıcıların gelirdeki ırksal eşitsizliği kapatmak için işsizlik oranının düşürmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Economic Hardship Reporting Project İcra Direktörü ve Squeezed, Why Our Families Can’t Afford America’nın yazarı Alissa Quart yaptığı konuşmada, ülke genelinde nüfusun yüzde 51’i beklenmedik iş kaygısı, ekonomik belirsizlik, kira ödeyememe gibi temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda bazı kaygıları taşıdığını kaydetti. Orta gelirli ailelerin durumdan etkilenebileceğini hatırlatan Quart acilen müdahale edilmesi gerek sektörleri ‘Araba, konut ve tıbbi bakım’ olarak sıraladı. 

27 BİN MEDYA ÇALIŞANI İŞİNİ KAYBETTİ

Quart “Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı COVID-19’un başlangıcından bu yana iş kalitesinde bazı sorunlar yaşadı. 27 bin medya çalışanı işini kaybetti. Tüm bu bağımsız muhabirlere biraz destek vermeye ve onları yazmaya ve ana akım medyaya katkıda bulunmaya devam etmeye çalışıyoruz.” Dedi. 

Bir başka konuşmacı Özel Projeler-Para, Tüketici Raporları Yayının Editör Yardımcısı Penny Wang, enflasyonun yüksek olmasını piyasada çok fazla nakit para akışı olmasına bağladı. Wang konuşmasında “Enflasyondaki bu mevcut artışı insanların faiz ve finansal planlarında bir mihenk taşı olarak kullanmak önemli… Fiyatların şu anda yükselmesinin bir nedeni, ekonomide çok fazla nakit akışı olması.” Şeklinde konuştu. 

BÜTÜN ÜRÜNLERDE FİYAT ARTIŞI VAR EN DİKKAT ÇEKEN BENZİN

Wang “Amerikalıların %90’ından fazlası bütün ürünlerde önemli ölçüde daha yüksek fiyatları görüyor, ancak en çok dikkat çeken benzin oldu. Ama bunu çözmek için hızlı bir adım yok (gümüş bir kurşun). Önemli olan sadece buna bütçe ayırmak… Bir diğer sıkıntılı nokta da market alışverişi.” Dedi. 

“Finansal olarak zorlanan aileler için, maliyetleri düşürmenize yardımcı olabilecek bazı programlar var, bunlardan biri internet fiyatlarının düşürülmesi bunun için aşağıdaki site ziyaret edilerek bilgi alınabilir. (https://www.fcc.gov).”

Wang son olarak ilerleyen günlerde enflasyondaki en büyük sorunu konut maliyetleri olarak gösterdi. Bu konuda politikacıların zorlanabileceğini belirtti. 

Son konuşmacı Ekonomi Politikaları Enstitüsü Araştırma Direktörü Josh Bivens da 

“Ekonomide istihdamın artırılması ve çalışanlara nasıl daha fazla ödeme yapılacağı gibi konuları dikkate almadan (Sonuçlarına katlanılmadan) sadece enflasyonu azaltacak bir düğme yok.”dedi. Tüm ülkelerin ortak olarak Covid 19 şokunu yaşadıklarını ve şu an herkesin enflasyona maruz kaldığını belirten Bivens,

“2022’nin ortalarında enflasyon oldukça önemli ölçüde yavaşlamaya başlayacak. Ekonomik aktiviteyi COVID’den ayırmaya başladık. ABD’de Omicron varyantının en yaygın olduğu ocak ayında bile 470 bin kişiye istihdam sağlandı.”ifadelerini kullandı. Bivens, ırklara göre gelir eşitsizliğinin salgın ile birlikte geldiğini belirterek bu durumun değişmesi için ise gerekli adımların atılmadığını kaydetti.