Ekonomik kriz İspanya’da gıda tüketimini geriletti

Ekonomik kriz İspanya’da gıda tüketimini geriletti

İspanya’daki ekonomik kriz, gıda sektöründe tüketimi düşürdü.
    
Yüzde 25’i bulan işsizlik, maaşlardaki kesintiler ve katma değer vergisindeki artış tüketimin düşmesindeki başlıca unsurlar oldu. Tüketimdeki düşüş son olarak İspanyol ailelerinin gıda alımını da kapsadığı görüldü. Tarım, Gıda ve Çevre Bakanlığı’nın açıkladığı son rakamlara göre, gıda tüketimi 2012’nin eylül ayında yüzde 2,3, ekim ayında ise yüzde 1,8 düştü.
    
Geçtiğimiz eylül ayında gıda ürünlerindeki katma değer vergisinin yüzde 7’den yüzde 10’a çıkartılmasıyla daha dikkatli alışveriş yapan İspanyollar, düşük fiyatlı süpermarketlere ve ucuz ürünlere yöneldi. Geçtiğimiz ekim ayındaki rakamlara göre ülkedeki zeytinyağı tüketimi yüzde 15,7 düşerken, ayçiçek yağı tüketimi ise yüzde 1 arttı. Birçok İspanyol aile yemeklerde artık daha az şarap içerken, şarap tüketiminde yüzde 9,6’lık düşüş olduğu bildirildi.
    
İspanya Gıda ve İçecek Endüstrisi Federasyonu Başkanı Horacio Gonzalez, 2011 yılında sektörde 1,3’lük bir düşüş yaşandığını ve bu düşüşün 2012’de devam edeceğini tahmin ettiklerini söyledi.
    
Öte yandan İspanya’da ekonomik krizden dolayı 2012 yılında otomotiv sektörü tarihinin en kötü yılını geçirmiş ve bir yıl öncesine oranla yüzde 13,4’lük düşüşle toplam 699 bin 589 araç satılmıştı. Ayrıca bir yıl öncesine oranla 2012’de yakıt tüketimi yüzde 6, iç turizm talebi yüzde 8,2 düşmüştü.
    
Siyasetçiler ve ekonomi uzmanları şimdiden, 2013’ün 2012’den daha zorlu geçeceği uyarısını yapıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.