Ekonomide deflasyon riski azaldı

Ekonomide deflasyon riski azaldı

Fed’den QE3 beklentileri artarken, tahvil piyasası bu kez daha düşük deflasyon riskine işaret ediyor.

ABD ekonomisi yavaşlarken, tahvil piyasası bu kez, Fed’in daha önceki iki tahvil alım programının öncesinden daha düşük deflasyon riskine işaret ediyor.

5 yıllık başabaş oranına göre hesaplanan tüketici fiyatlarındaki yükseliş beklentisi, Fed Başkanı Ben Bernanke’nin, traderları ABD’nin, Japonya’nın 1995’ten bu yana yaşadığı kronik deflasyonu önleyeceğine ikna ettiği anlamına geliyor. Diğer yandan bu durum, merkez bankasının, ikinci çeyrekte son 1 yılın en düşük hızında büyüyen ekonomiyi desteklemek üzere yeniden parasal genişlemeleye başlaması kararını da zorlaştırıyor. Emtia fiyatları 2008 ve 2010’daki QE1 ve QE2 süresince tırmandı.

Yüksek enflasyonun, tüketicileri vergilendirdiğini ve ekonomiyi yavaşlattığını belirten Franklin Templeton Investments’ın sabit gelir politikası komitesi eşbaşkanı Michael Materasso, emtia fiyatlarında sıçramanın, yarardan çok zarara neden olabileceğini söyledi.

Fed’in enflasyon beklentilerinin göstergesi olan tercih edilen tahvil piyasası endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 2.39’dan kapandı. Bu rakam 2008 ve 2010’daki tahvil alım programlarının öncesinde yüzde 2 civarında seyrediyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.