“Dünyanın en büyük ikinci bisküvi firması olmamıza az kaldı”

“Dünyanın en büyük ikinci bisküvi firması olmamıza az kaldı”

Bünyesinde Türkiye’nin en büyük bisküvi ve çikolata markası Ülker’i de bulunduran Yıldız Holding, önce lüks çikolata markası Godiva’yı, ardından ABD’nin en köklü şekerleme şirketlerinden DeMets’i satın almıştı.

Yıldız Holding geçen yıl kasımda da İngiliz bisküvi devi United Biscuits’i 3 milyar dolara bünyesine kattı. Yıldız Holding, bu satın almayla yeni pazarlara ulaşmayı ve dünyanın en büyük bisküvi üreticisi Mondelez’den sonra gelen Kellogg’s’u geçerek, ikinci sıraya yerleşmeyi hedefliyor. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Global İnovasyon ve Ar-Ge Grubu Başkanı Ali Ülker, her birinin cirosu 1 milyar doların üzerinde olan Ülker ve McVities markaları ile şu anda dünyanın 3. büyük bisküvi üreticisi olduklarını söyledi. Ülker, “İkinci ile aramızda birkaç yüz milyon dolarlık fark var. Dünya çapındaki 24 araştırma geliştirme ekibimizin gerçekleştirdiği inovasyonlar ve 15 ülkedeki 70 fabrikamızda müşterilerimizden her aşamada görüş alarak üreteceğimiz yeni ürünlerle yakın zamanda dünyanın ikinci büyük bisküvicisi olacağız.” dedi.

Dört kıtada 4 milyar tüketicinin olduğu bir pazara hitap ettiklerini, bu yüzden yeni iş modelleri, farklı iletişimler ve ortak çözümler üretmeleri gerektiğini kaydeden Ülker, şöyle konuştu: “Çin’de, Afrika’da, Hindistan’da oyunun kuralları değişiyor. Artık dünya standartlarında iş yapan firmalara sahibiz. Birbirlerinden iş öğrenmelerini ve sinerji oluşturmalarını arzu ediyoruz. Şirketimizin merkezi aslında artık İstanbul değil. Yönetim kurullarımızın bazıları New York’ta, Londra’da, Japonya’da, Çin’de yapılıyor. Yurtdışındaki yönetici arkadaşlarımızla telekonferansla toplantılar yapıyoruz. Şirketler arası yazışma dilimizin artık İngilizce olduğunu görüyoruz. Tam anlamıyla global bir şirket oluyoruz.”

Gıda ve perakendeye odaklandıklarını, satın almalarının da bu yönde olduğunu belirten Ali Ülker, holding bünyesindeki tüm şirketlerde bu sene toplam 30 milyar lira ciro hedeflediklerini açıkladı. Gıdada büyümenin inovasyonla olacağını ifade eden Ülker, geçen yıl Ülker, United Biscuits  ve Godiva olmak üzere üç büyük şirketlerinde yenilikçi ürünlerin cirosunun 1 milyar lirayı bulduğunu kaydetti. Ali Ülker, sadece en zeki ve kabiliyetli çalışanlarla oyunun kazanılamayacağını, en akıllı müşterilerin de işin içine katılması gerektiğini ifade etti. Ülker, “2012’de kurulan Duyusal Analiz Laboratuvarı’nda bugüne kadar 468 ürün için sadece Türkiye’de 73 binden fazla tüketicimizi dinledik. Onlardan gelen geri bildirimlerle ürünlere son şeklini verdik. Yıldız Holding’in inovasyon anlayışı ve felsefesi budur.” değerlendirmesini yaptı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.