Dünyada 75 milyon genç işsiz

Dünyada 75 milyon genç işsiz

Dünya genelinde işsiz sayısı bir türlü düşmüyor. Uluslar arası Çalışma Örgütü (ILO)  tarafından verilen bilgiye göre dünya genelinde 75.4 milyon genç işsiz durumda. ILO, bu kötü tablonun önümüzdeki dört yıl içinde de düzelmesinin beklenmediğini bildirdi.

ILO 2011 yılı için verdiği istatistik rakamları 15-24 yaş dilimini kapsıyor. ILO işsizliğin gençler arasında yaygın olmasının tehlikeli olduğu konusunda uyarırken dünya genelinde gençlerin yüzde 12.6’sının işsiz olduğuna dikkat çekti. ILO ayrıca bu rakamın iş arayan gençleri gözönünde bulundurarak hazırlandığını ifade ederek, iş aramaktan vazgeçenlerin de eklendiğinde yüzde 13.6’ya çıkacağını ileri sürdü.

Arap Baharı diye adlandırılan ve geçen yılın ilk aylarında Kuzey Afrika ile Ortadoğu ülkelerini etkileyen halk ayaklanmalarının da temel faktörlerinden biri gençler arasındaki işsizliğin çok yüksek olmasıydı. Arap Baharı başlamadan önce Kuzey Afrika ülkelerinde işsizlik gençler arasında yüzde 27.9’a ulaşarak toplumsal patlamanın kıvılcımı olmasına neden oldu. Yine Ortadoğu ülkelerinin genel ortalamasında da gençler arasındaki işszilik oranı yüzde 26.5’e çıkmış durumda.

Durum yalnızca Kuzey Afrika ile Ortadoğu da değil Avrupa’nın güneydoğu ülkelerinde de iç açıcı değil. Güneydoğu Avrupa ülkelerinde 2011 yılı rakamlarına göre gençler arasında işsizlik yüzde 17.6’a dayanmış durumda. Güney Amerika ülkeleri ile Karayip bölgesinde ise işsizlik oranında nispetten bir düşüş gözlense de genlerin yüzde 14.3’ü hala iş imkanından yoksun.

Orta Afrika bölgesinde gençler arasında işsizlik oranı daha nceki yıla oranla düşmezken buradaki ülkelerin ortalamasını ILO yüzde 11.5 olarak açıkladı. Güneydoğu Asya ve Pasifik ülkelerinde ise gençlerin işsizlik oranı geçen yıl için yüzde 13.5 olarak hesaplandı.

ILO yayınladığı raporda işsizliğin özellikle kadınları daha fazla etkilediğine dikkat çekerek devletleri bekleyen muhtemel sosyal olaylar konusunda uyardı.

ILO, Nisan ayı sonunda yayımladığı raporda da küresel istihdamın endişe verici durumda olduğunu ve yakın dönemde bir gelişme beklenmediğini bildirdi.

ILO, kemer sıkma önlemlerinin, özellikle gelişmiş ülkelerde istihdam yaratılmasını engellediğini belirtti. Ekonomik büyümenin dünya çapında yavaşlaması ve daha fazla insanın istihdam piyasasına girmesi nedeniyle ILO durumun daha da kötüye gidebileceği uyarısında bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.