Dünya Kupası’nda 1.5 milyar dolarlık reklam harcaması

Dünya Kupası’nda 1.5 milyar dolarlık reklam harcaması

Küresel reklam pazarı, Dünya Kupası’na yapılan harcamaların artması ve desteklenen reklam bütçeleri ile bu yılki Dünya Kupası’nın en çok kazanan tarafı oldu.

The Hollywood Reporter’da yer alan habere göre  bu yılki küresel reklam pazarında yüzde 5 ila 6 oranında büyüme tahmin ediliyor. Pastada en büyük pay ise dünyanın en büyük spor etkinliği olan ‘Dünya Kupası’naait.

Zenith Optimedia Firması, ‘Dünya Kupası’ için  internet ve TV’ye ayrılan reklam hacminin küresel pazara olan etkisini 1.5 milyar dolar olarak belirledi. Firma, Brezilya’nın dünya kupasına ev sahipliği yapması ve Latin Amerika’nın futbolun en yoğun ilgi gören yeri olması nedeni ile bu ülkenin dünya kupasına 500 milyon dolarlık  harcama yapacağını tahmin ediyor. Bunun yanında futbolun rağbet gören sporlarda alt sıralarda olmasına rağmen  Kuzey Amerika’da da 300 milyon dolarlık  reklam harcaması bekleniyor. Pasifik Asya ile ilgili tahminler biraz daha düşük. Ülkelerin yerel saatleri ile Brezilya’da maçların başlama ve yayınlanma saatlerinin farklılığı, bir dezavantaj olarak harcamaları 250 milyon dolara indiriyor. Kalan 150 milyon dolar reklam payını ise Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Doğu, Kuzey Afrika ve dünyanın diğer bölgeleri oluşturuyor.

Magna Global’in bu hafta yayınlanan en son araştırmasına göre ise 2014 reklam hasılatının, yüzde 6.4’lük artış ile 516 milyar dolar olacağı tahmin ediyor. Magna’ya göre televizyon reklamcılığı, Dünya Kupası ve bu yılki Kış Olimpiyatları’nda en kuvvetli etkiye sahip. Bu alanda arttırılan harcama 2013 yılında yüzde 2.7 iken bu yıl  yüzde 7.2’ye yükseldi. Magna, Dünya Kupası’nın en büyük ekonomik etkisinin, yüzde 15.8’lik bir artışla evsahibi ülke Brezilya’da görüldüğünü yazdı.

Magna raporunda “Dünya Kupası, reklamcıların kaçırmaması için çok büyük bir imkan. Bu etkinliğin çok iyi etkileri olacak, en azından Breziya’daki ekonomik sıkıntıları geçici de olsa hafifletecek. Kuzey Amerika’daki  İspanyol televizyon sektöründe kayda değer bir artış yapacak. Ancak dünya pazarında mütevazi bir hareket bekleniyor. Reklam pazarının ABD yatırımcıları, harcamalarını yarı finaller ve akabinde kış olimpiyatları için kullanıyor. Magna, ABD’nin reklam hacmini yüzde 6’lık büyüme ile 168 milyar dolar olarak tahmin ediyor.” ifadelerine yer verildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.