Dünya enerji devleri Tacikistan’da

Dünya enerji devleri Tacikistan’da

Dünyanın dev enerji şirketleri Fransız Total ile Çin Milli Petrol Şirketi (CNPC), Tacikistan pazarına girdi. Dev şirketler, İngiliz Tethys Petroleum şirketinin Kulob Petroleum firmasının hisselerine ortak oldu.

 

Tacik basınında yer alan habere göre, Tacikistan Başbakanı Akil Akilov’un hazır bulunduğu törende, enerji alanında dev anlaşmalara imza atıldı. Tacikistan Enerji ve Sanayi Bakanlığı, İngiliz Tethys Petroleum, Total ve CNPC arasında ürün paylaşımına yönelik anlaşma imzalandı.

 

Törene katılan Başbakan Akilov, sözkonusu imza töreninin ülkesi adına büyük öneme sahip olduğunu ve doğalgaz ve petrol yataklarının sanayiye kazandırılmasının ülke ekonomisinin kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını söyledi. Tacikistan’ın doğalgaz ve petrolü yurtdışından ithal ettiğini söyleyen Akilov, bu bağlamda enerji yataklarının araştırılmasına büyük önem verdiklerini belirtti. Tacik Başbakanı, sözkonusu anlaşma kapsamında toplam alanı 34 bin 785 metre karede yer alan 56 sahada arama çalışmaların yapılacağını açıkladı.

 

Tacikistan adına anlaşmayı imzalayan Enerji ve Sanayi Bakanı Şerali Gul ise açıklamasında, ülke yönetiminin bu şirketlere güvendiğini ve çalışmaları titizlikle takip edeceklerini söyledi. Anlaşma ile petrol ve doğal gaz yataklarının araştırılacağını belirten Tacik Bakan, Total yüzde 33,335, Tethys yüzde 33,33, CNPC yüzde 33,335’lik hisseye sahip olduklarını belirtti.

 

CNPC şirketi yetkilisi Bo Qiliang, enerji sahalarındaki petrol ve doğalgaz rezervine göre yatırım miktarını belirleyeceklerini söyledi.

 

Sözkonusu şirketler, ilk olarak kendilerine tahsis edilen alanlardaki petrol ve doğalgaz yataklarındaki rezerv ile ilgili tahmini bilgileri öğrencek. Bölgeden umutlu olan yabancı şirketler, elde edilecek enerji kaynaklarını Afganistan başta olmak üzere Pakistan, Kırgızistan ve Çin pazarına ulaştıracak.

 

SSCB dönemindeki verilere göre, Tacikistan’ın 113 milyon petrol ve 863 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunuyor. Ülkenin enerji kaynaklarının büyük bir kısmı güney-batı kesiminde yer alıyor.

 

Özellikle kış aylarında enerji sıkıntısı yaşayan Tacikistan, yabancı şirketlerin doğalgaz ve petrol rezervine ulaşması halinde çok rahatlayacak. Doğalgaz ithalatında Özbekistan ile bir türlü anlaşamayan Duşanbe yönetimi, petrol ithalatında da Rusya’ya bağımlı kalıyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.