Dünya Bankası Türkiye Direktörü: Türkiye büyüme için reforma gitmeli

Dünya Bankası Türkiye Direktörü: Türkiye büyüme için reforma gitmeli

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Dr. Martin Raiser, Türkiye ekonomisinin yüzde 3 ile 4 oranında mütevazi bir büyüme trendine girdiğini, büyümenin artması için tasarruf oranı ve okullaşma seviyelerinin arttırılması, kadınların işgücüne katılımının yükseltmesi gerektiğini söyledi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nün davetlisi olarak, Dünya Bankası tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Dönüşümü” adlı raporunu tanıtan Raiser, ekonomiyle ilgili soruları cevapladı. Türkiye’de uygulanan dönüşüm projelerinin birçok ülkeye örnek olduğunu, ülkenin ekonomik büyümesinde verimlilik artışının önem taşıdığını aktardı. Dr. Raiser, “Türkiye, verimlilik artışının kaynağını tarımdan, sanayi ve hizmetlere geçiş ve hızlı kentleşme gibi yapısal değişimden inovasyona kaydırmalıdır. Türkiye, açılan demografik fırsat penceresinden de yararlanmalı. Türkiye için 2005 yılında demografik fırsat penceresi açıldı. Nüfusun üçte ikisi çalışma çağında ve bağımlılık oranı azaldı. Bu fırsat penceresi on yıl daha açık kalacak. Bu zaman iyi kullanılarak, genç nüfusun okul öncesinden başlayarak iyi eğitilmesi ve donanımının arttırılması gerekir.” dedi.

İşgücünün büyük çoğunluğunda eğitim ortalamasının yedi yıldan az olduğunu belirten Raiser, bunun hızlı bir şekilde, gelişmiş ülkeler seviyesi olan 11 yıla çıkarılması gerektiğini kaydetti. Bu rakamlarla birincil politika olarak eğitime önem verilmesinin faydalı olacağını ifade ederek, okullaşma oranı kadar eğitimin kalitesine önem verilmesini ve eğitimin işgücü piyasası ihtiyaçları ile ilişkisi üzerinde durulması gerektiğini bildirdi. Dr. Raiser, kadın istihdamında üniversite eğitiminin de kritik önemde olduğuna dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.