Dolarda yeni zirve: 2,74 TL

Dolarda yeni zirve: 2,74 TL

Gelişen piyasalara sahip ülkeler arasında en çok değer yitiren para birimi olan Türk Lirası’ndaki düşüş sürüyor. TL’nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki kaybı yüzde 16’yı aştı. Seçimler yaklaşırken politik baskı sebebiyle faiz artırma seçeneğini kullanamayan Merkez Bankası, doların yükselişine engel olamıyor. Dolar dün 2,74 TL ile rekor tazeledi.

Seçim sonuçlarına dair belirsizliğin TL’de oluşturduğu satış baskısı sürerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) TL’deki değer kaybına siyasi nedenlerle tepki gösteremeyeceği endişesi satışın daha da belirginleşmesine ve TL’nin hem Dolar hem de sepet bazında rekor seviyelere gelmesine neden oluyor. Piyasanın kapanışına yakın ABD verilerinin dolardaki değer kazancını durdurmasıyla dolar/TL rekordan yönünü aşağı çevirse de, dün gelişmekte olan para birimleri arasında en kötü performansı gösteren para birimi TL oldu. Güne 2,70’li seviyelerde başlayan dolar/TL dün 2,7425’e kadar yükselerek tarihi zirvesini yenilerken, sepet bazında TL 2,8566’ya kadar yükselerek yeni zirveyi test etti. Euro ise saat 18.45 itibarıyla yüzde 1,16’lık değer kazancıyla 2,9535 TL’den satılıyordu. Dün saat 16.58’de dolar/TL 2.7265/2.7270 seviyesinden işlem görürken, sepet bazında TL ise 2.8370/2.8385 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10,20 oldu. TL’deki yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yüzde 16 civarında seyrediyor.

Bankacılar petrol fiyatlarının yükselmesinin de TL’deki değer kaybında etkili olduğunu belirtirken, TCMB’nin piyasadaki satışı kontrol altına almak adına bugüne kadar attığı dolaylı ve etkisi sınırlı adımlara daha etkili bir adım eklememesi halinde kurdaki yükselişin devam edebileceğini belirtiyor.

 

Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash, “Merkez Bankası bu hafta TL’deki değer kaybı trendini sona erdirmek için yeterli adım atmadı. Merkez Bankası’nın verdiği mesaj zayıftı; TCMB, büyümenin zayıf, seçimlerin yaklaştığı ve hükümetin sıkılaştırıcı değil genişleyici politika istediği bir dönemde para politikasını sıkılaştırmak için ne kadar isteksiz olduğunu gösterdi.” dedi.

 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Merkez Bankası’nın piyasadaki satışı durdurmak için adım atmadığı her gün TL’de daha çok değer kaybı görüleceğine dair pozisyonlar açılmaya devam ediyor. Bu pozisyonlar TCMB’nin adım atmadığı her gün devam edecek. Gittikçe Ocak 2014’teki 5 puanlık acil faiz artışına yaklaşıyoruz ve bu süreçte piyasa TCMB’nin elinin kolunun seçim nedeniyle bağlı olduğunu biliyor.” dedi.

 

İstanbul Analytics ekonomisti Atilla Yeşilada dün sabah yayımladığı notta, “TCMB gülünç denecek kadar cılız adımlar atarak enflasyon beklentilerindeki yükseliş ve kurun oynaklığına karşı çaresiz olduğunu bir kez daha dosta düşmana ispat etti. Tahvil ve döviz tarafı TCMB’nin en azından enflasyon ve kur cephesinde bozulmayı kayda geçirip, işler daha kötüye giderse faizlerle oynayarak müdahale edeceğini beyan etmesini bekliyordu. TCMB belki Ankara korkusundan ya da zaten ivmesini tamamen yitiren ekonominin iyice durmasından çekinerek bu adımı atmayınca, hemen dolara alım geldi.” dedi ve ekledi: “Bir yanda yatırımcıların seçim riskini göze almasını gerektirecek hiçbir heyecan içermeyen ekonomi, öte yanda dolar endeksinin güçlenmesine karşı önlem almaktan aciz bir Merkez Bankası. Bu görüntü mayıs için hiçbir umut vaat etmiyor.”

Borsa İstanbul ise dün yüzde 2,11 yükselişle 85.551 puandan kapandı, Borsa’daki haftalık kazanç yüzde 4’ü buldu. Garanti Yatırım Araştırma Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven, “Endeks kura, faize ve petroldeki yükselişe rağmen yükselişini sürdürüyor. Bunun tek sebebi gelişmekte olan ülkelere göre Türk hisse senetlerinin ucuz kalmış olması. Negatif ayrışan BIST’te yatırımcılar aşırı satışa gitmişti ve uygun bir iskonto oluşmuştu. Şimdi bu fiyatlanıyor.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.