Dolar aldı başını gidiyor

Dolar aldı başını gidiyor

Türk Lirası, dolar karşısında erimeye devam ediyor. Dün güne 2,61 liradan başlayan dolar, Merkez Bankası’nın ‘örtülü faiz artışıyla’ öğleye doğru 2,57’ye kadar geriledi. Ancak Amerika’daki istihdam verilerinin 2008 Mayıs’ından bu yana en düşük düzeye inmesiyle FED’in haziranda faiz artışı ihtimali kuvvetlendi ve dolar, 2,6480 TL ile rekor tazeledi.

Amerikan Doları’nın Türk Lirası karşısında her gün rekor tazeleyen yükselişi hız kesmeden sürüyor. Merkez Bankası’nın ‘örtülü faiz artışı’nın etkisiyle dün 2,61 TL seviyesinden güne başlayan dolar öğle saatlerinde 2,5740’a kadar geriledi. Ancak dolardaki düşüş öğleden sonra tekrar yerini yükselişe bıraktı. Amerika’daki işsizlik oranının yüzde 5,5 ile son 6,5 yılın en düşük düzeyine inerek beklentilerden iyi gelmesiyle, dolar tekrar artışa geçerek 2,6480 lira ile tüm zamanların en yüksek değerini gördü.

 

ABD’de faiz artışının tahminlerden daha erken başlayabileceğini gösteren bu verilerin açıklanmasının ardından dolar, TL karşısında tırmanışa geçti. Dün sabah saatlerinde ise Merkez Bankası’nın gecelik baz faizi 30 puan yükselttiği “örtülü faiz artışı” ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TCMB Başkanı Erdem Başçı ile görüşeceğini açıklamasının ardından dolar 2,5770 düzeyine kadar inmişti. ABD’de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ve ardından Erdoğan’ın açıklamaları, Merkez Bankası’nın faiz indirmemesine karşı siyasilerin sert tutumunu sürdürmediği algısı doğurmuştu. Ancak öğleden sonra Amerikan işsizlik verisinin iyi gelmesinin etkisiyle dolar hızla yükselerek 2,6480 liraya kadar çıktı. Dolar dün saat 18.28 itibarıyla günlük yüzde 1,28’lik artışla 2,6280 liradan işlem görüyordu. Böylece dolar her gün yüzde 1’den fazla değer kazandığı “günlük devalüasyon serisini” dün de sürdürmüş oldu. Güne 2,61’li seviyelerde başlayan dolar/TL oynak bir seyir izleyecek gün içinde 2,5740 ile 2,6480 bandında dalgalandı.

EURO 1,08 DÜZEYİNE İNDİ

Amerika’daki işsizliğin krizden bu yana en düşük seviyeye inmesi, dünya piyasalarında Amerikan Merkez Bankası FED’in haziranda faiz artırımına gidebileceğinin işareti olarak algılandı ve bu doların dünyada değer kazanmasına sebep oldu. Euro dün saat 18.19 itibarıyla dolar karşısında yüzde 1,44’lük kayıpla 1,0872 seviyesinden işlem gördü. Brezilya ve Güney Afrika para birimleri de dolar karşısında yüzde 2’ye yakın değer kaybetti. Dolardaki artış gibi Euro’nun dolar karşısında gerilemesi de Türk ihracatçısını vuruyor.

 

FAİZ ARTIŞI MARTTA AÇIKLANABİLİR

ABD’de tarım dışı istihdamda artış, şubat ayında hız kazanırken, işsizlik oranı yüzde 5,5 ile son 6,5 yılın en düşük seviyesine inerek FED’in haziran ayında faiz artışını değerlendirebileceği beklentisini kuvvetlendirdi. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tarım dışı istihdam verisi, ocak ayındaki 239 bin kişilik artışın ardından şubat ayında 295 bin kişi ile beklentilerin üzerinde artış göstrdi. Ocak ayında yüzde 5,7 düzeyinde bulunan işsizlik ise, şubat ayında yüzde 5,5’e gerileyerek Mayıs 2008’den bu yana en düşük seviyeye indi. Ekonomistler tarım dışı istihdamın şubatta 240 bin artmasını, işsizlik oranının yüzde 5,6 olmasını bekliyordu.


FED yetkilileri, istihdam piyasasının borçlanma maliyetlerinin yükseltilmesini gerektirecek kadar hareketlenip hareketlenmediğini değerlendirirken ücret verisini yakından izliyor. Dünkü istihdam verisinden bir buçuk hafta sonra yani 17-18 Mart’ta FED para politikasını değerlendirmek üzere toplanacak. Birçok uzman, FED’in haziran ayında borçlanma maliyetlerinde artışa kapıyı aralayabilmek için bu toplantıda faiz artırımlarında “sabırlı olunacağı” ifadesini kullanmaktan vazgeçeceğini öngörüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.