Dev uçak firmalarından avcılara yasak

Dev uçak firmalarından avcılara yasak

ABD’nin ve dünyanın en büyük havayolu şirketleri, avcıların büyük av malzemelerini ve öldürülen hayvanların kargolarını taşımama kararı aldı.

Zimbabve de yasadışı yollarla Cecil adlı aslanı öldürülmesi üzerine başlayan kampanyaların ardından 3 Amerikan havayolu şirketi artık uçuşlarında avcıların yanlarında taşıdıkları büyük av malzemeleri ile öldürülen hayvanların dondurulmuş başları ya da fil dişlerini taşımayacaklarını duyurdu.

Avcıların sevkiyatına ilk kısıtlama açıklamasını Delta adlı havayolu şirketi yaptı. Atlanta merkezli ve dünyanın en çok yolcu uçak filosuna sahip havayollarından Delta, büyük avcı malzemeleri ile öldürülen av hayvanlarını kargolarında taşımayacaklarını açıkladı.

Delta’nın ardından American ile United havayolları da aynı yolda karar aldıklarını duyurdu. Delta, American ve United havayolları şirketleri dünyanın ilk dört büyük firmaları arasında yer alıyor.

ABD dışında yine dünyanın en büyük 3. havayolu firması olan Lufthansa da geçen Haziran ayı başında avlanan hayvanların kargo olarak taşımayacaklarını bildirmişti. Ayrıca Virgin Atlantic ve Emirates de Mayıs ayında Afrika’da keyif için öldürülen av hayvanlarını kargolarında taşımama kararı almıştı.

Dün yasak kararına British Havayolları da katıldığını açıklamıştı. Havayolları aldıkları kararı yaban hayatı koruma amaçlı olduğunu da duyurdu.

Delta, American ve United havayolları fil, leopar, aslan, gergedan gibi nesilleri tükenme tehlike sınırında olan avlanmış hayvanların da bundan sonra uçaklarında taşımayacak. Alınan yasak kararının mevzuata uygun olduğu belirtilirken, devletlerin ya da kurumların göndereceği hayvan kargolarının ise taşınmaya devam edileceği aktarıldı.

Michigan eyaletinden dişçi Walter Palmer’in geçen ay Zimbabve de Cecil adlı aslanı park içinde yasa dışı avlaması sonrası tüm dünyada büyük öfkeye yol açmıştı. Palmer, Cecil’i avlamak için 50 bin dolar ödediğini ve av için yasal izin aldığını da dile getirmişti. Ancak daha sonra yapılan araştırmada Palmer’in yasadışı avlandığı ortaya çıkmıştı.

İngiliz gazetesi Guardian, avlanan hayvanların daha çok gemi ile nakil edildiğine geçtiğimiz gün dikkat çekerek havayollarının alacağı/aldığı kısıtlamaların sınırlı ölçüde etki edeceğini savundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.