Davos Eşbaşkanı: Dünya nüfusunun yüzde 1’i, yüzde 99’undan daha zengin

Davos Eşbaşkanı: Dünya nüfusunun yüzde 1’i, yüzde 99’undan daha zengin

Çarşamba günü yapılacak olan Davos Dünya Ekonomik Forumu öncesi bir açıklama yapan Forum Eşbaşkanı Winnie Byanyima, dünyadaki zengin ve fakir arasındaki farkın hızla arttığını belirterek dünya liderlerinin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Son yapılan araştırmalara dikkat çeken Byanyima, dünya nüfusunun yüzde 1’inin, yüzde 99’undan daha zengin olduğunu ifade etti.

Bu hafta gerçekleştirilecek olan Davos Dünya Ekonomik Forumu Eşbaşkanı Byanyima dünyadaki ekonomik eşitsizlikle ilgili hazırlanan rapor hakkında bilgi verdikten sonra “Bu sorun dünya gündeminin en belirgin konularından birisi olmasına rağmen, zengin ile fakir arasındaki uçurum giderek artan bir hızla büyümeye devam etmektedir.” dedi.

Aynı zamanda Oxfam Yardım Kuruluşu Genel Müdürü Byanyima, dünya liderlerini daha adil ve zengin bir dünyanın önünde engel teşkil eden diğer çıkarlar nedeniyle zaman israfı yapmamaya davet etti.

Byanyima vergilendirme sisteminin yeniden gözden geçirilmesi ve daha adil bir hale getirilmesi gerektiğini belirterek, “Dünya devletleri ve liderleri vergi kaçakçılığını engellemeli, kamu servislerini geliştirmeliler. Ayrıca sermaye karları üzerinden alınan verginin arttırılması gerekiyor, çalışanlardan alınan verginin değil.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Byanyima’nın açıkladığı rapora göre, dünya nüfusunun sadece yüzde 1’i, yüzde 99’unun oluşturduğu nüfusun toplamından daha zengin. 2009 yılında dünya nüfusunun yüzde 1’i, toplam dünya zenginliklerinin yüzde 44’üne sahipken, bu oran 2013 senesinde yüzde 48’e yükseldi. Bu yıldan itibaren ise aynı oran yüzde 50’yi geçti. Bu da dünya zenginlerinin her birine ortalama 2,92 milyon dolarlık bir servet düştüğü anlamına geliyor. Ayrıca, dünya nüfusunun yüzde 80’i, dünya toplam gelirinin sadece yüzde 5,5’i ile yetinmek zorunda. Bu grupta, kişi başına düşen gelir ise 4 bin166 dolar.

Çarşamba günü 45’incisi gerçekleşecek olan Davos Dünya Ekonomik Forumu’na rekor sayıda katılımla, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı, 300 devlet ve hükümet lideri iştirak edecek.

Forumda dünyada gün geçtikçe artan adaletsizlik, Avrupa’da terör tehdidi, Rusya ile Batı arasındaki soğuk savaş yıllarından sonraki en büyük gerilim ve yeni bir küresel ekonomik kriz sorunları başta olmak üzere birçok konu masaya yatırılacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.