Çin’den piyasayı sakinleştirmek için hamle

Çin’den piyasayı sakinleştirmek için hamle

Yılın ilk işlem gününde yüzde 7 kayıp yaşayan ve ardından akım kesme uygulamasıyla kapanan Çin’deki borsanın etkileri sürerken, Çin Merkez Bankası, yatırımcıları sakinleştirmek için piyasaya 130 milyar yuan (yaklaşık 20 milyar dolar) sürdüğünü duyurdu.

Bankadan yapılan açıklamada, 130 milyar yuanın 7 günlük ters repo yoluyla ve yüzde 2,25 faiz oranından piyasaya sürüldüğü kaydedildi.

AKIM KESME SİSTEMİ DEĞİŞEBİLİR

Öte yandan Çin Menkul Kıymet Düzenleme Komisyonu Sözcüsü Deng Ge, Pazartesi günü hisse senetlerinin toplam değerinde 590 milyar dolarlık erimeye neden olan satış dalgasını hızlandıran akım kesme (circuit breaker) sistemiyle ilgili olarak değişikliğe hazır olduğunu belirtti. Akım kesme sisteminin hızlı bir satış dalgası karşısında piyasaların yatıştırılmasına yardım ettiğini savunan ve yatırımcıların çıkarlarının korunmasında olumlu bir rol oynadığını söyleyen Çinli sözcü, Çin için yeni olan söz konusu sisteminin, piyasanın yeni kurallarının kademeli şekilde ayarlaması gerektiğini dile getirdi.

Yatırımcılar, Çin’de dün borsa işlemlerin durdurulmasından dolayı hisse senetlerinde sıkışıp kalmaktan korktukları için satışa geçmiş ve piyasa bir anda alevlenmişti.

Akım kesme sistemine göre, Çin’deki borsalarda kayıplar yüzde 5’i aşarsa, hisse senetleri, vadeli kontratlar ve opsiyon sözleşmeleri 15 dakika boyunca işleme kapatılıyor. Eğer borsadaki kayıplar yüzde 7’yi geçerse günün tamamı boyunca borsa kapalı tutuluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.