Çin’den lüks araçlara askeri plaka yasak

Çin’den lüks araçlara askeri plaka yasak

Çin ordusunda askeri plaka takan lüks araçların toplumda oluşturduğu huzursuzluğun önüne geçmek için plakalar değiştiriliyor. Yeni yönetmeliğe göre lüks araçlara askeri plaka verilmeyecek.

Çin ordusunun yayın organı Halkın Kurtuluş Ordusu (PLA) Günlüğü gazetesinin haberine göre, 2004’te verilen askeri araç plakaları 1 Mayıs’tan itibaren yenileriyle değiştirilecek. Yeni uygulamanın sosyal uyum, ordunun itibarını ve istikrarı korumak amacını taşıdığı kaydedildi. Uygulamayla ayrıca sahte askeri araç plakalarının satışı, oluşturulması ile askeri araç yönetimindeki boşlukların da önüne geçilmesi hedefleniyor. Yeni uygulama, anı zamanda ordunun da başı olan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in bu yıl göreve gelmesiyle başlattığı ”savurganlık ve israfla mücadele kampanyasının” ardından geliyor.

LÜKS ARAÇLARA PLAKA YOK

Habere göre ayrıca, lüks araçlar, özel ve yerel hükümet araçlarına, orduda ve silahlı polis kuvvetlerinde görev yapan yerel yetkililerin araçlarına yeni plakalar verilmeyecek. Haberde, lüks araçlar da Mercedes-Benz, BMW, Lincoln, Cadillac, Volkswagen Phaeton, Bentley, Jaguar, Porsche olarak sıralanırken, Rover, Porshe Cayenne, Audi Q7, SUVs olarak sıralandı. Ayrıca 3.0 üstünde emisyona sahip ve fiyatı 450 bin yuandan (73 bin dolar) fazla olan araçlara da yeni askeri araç plakası verilmeyecek. Yeni yönetmeliğe göre askeri araç plakalarının kaydı, üretimi ve verilişinin bilgisayarda kaydı tutulacak. Böylece otomatik olarak lüks araçlar ve şartlara uymayan diğer araçlar askeri plaka alamayacak. Diğer taraftan askeri araç plaklarına, gişelerden geçerken elektronik denetim yapılacak ve böylece sahte plakaların da önüne geçilecek.

Gazetedeki yorumda, lüks araçlarda askeri plakaların kullanılması ”ordumuzun görkemli geleneğine terstir ve ordunun ahlak inşası için uygun değildir” denildi. Yorumda ayrıca araç yönetiminin ordunun doğası, prensipleri ve gerçek renklerini sonsuza kadar korumak için politik bir görev olduğu da vurgulandı.

İnternet çağında, askeri araçların gündeme oturduğuna işaret eden gazete, ”Sürücüler hareketlerine dikkat etmeliler’.’ şeklinde de uyarı yaptı.

HALK, ASKERİ PLAKALI LİMUZİNLERDEN RAHATSIZ

Çin’de askeri plakası olan araçlar, otobanlardan ücretsiz geçme de dahil olmak üzere park etme ve trafikte bir çok ”avantaja” sahip. Bu durum halkta tepkilere neden oluyor. Özellikle askeri plaka takan lüks araçlar, ordudaki yolsuzlukların göstergesi olarak algılanıyor. Çin’deki sosyal paylaşım sitelerinde de halk, askeri araç plakası taşıyan limuzinlerin fotoğraflarını paylaşmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.