Çin’de kişi başına düşen Gayrisafi Yurtiçi Hasıla 10 bin doları geçti

Çin’de kişi başına düşen Gayrisafi Yurtiçi Hasıla 10 bin doları geçti

Çin’de 3 şehir ve 7 eyaletin kişi başına düşen yıllık geliri 10 bin doları aştı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’deki bazı eyaletlerde 2015 yılında kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hâsılası’nın (GSYİH) on bin doları geçtiği açıklandı.

Çin İstatistik Bürosu’nun yayınladığı rapora göre, 7 eyalet ve merkezi yönetime doğrudan bağlı 3 şehirde kişi başına düşen GSYİH on bin doları geçmeyi başardı. Buna göre, kişi başına düşen en yüksek GSYİH miktarı Çin’in finans başkenti olarak bilinen Şanghay oldu. Bu şehirde 2015 yılında hesaplanan GSYİH miktarı bir sene öncekine göre yüzde 6,8 artış gösterdi. Raporda, ikinci sırayı ise Pekin, üçüncü sırayı da Pekin’in komşusu liman şehri Tianjin aldı. Pekin’deki GSYİH büyüme rakamı ise bir önceki yıla oranla yüzde 6,7 olarak gerçekleşti. Çin medyasında yer alan haberlerde, ülkenin metropol şehirleri arasında yer alan bu üç şehirdeki kişi başına düşen yıllık GSYİH’nın 20 bin dolara yaklaştığı belirtildi.

Çin’deki yıllık kişi başına düşen GSYİH oranı on bin doları geçen yerler arasında Guangdong, Zhejiang, Jiangsu, Fujian, Liaoning, Shandong eyaletleri ve İç Moğolistan Özerk Bölgesi bulunurken, Çin’in fabrikası olarak bilinen Guandong eyaleti, 7,28 trilyon yuanlik GSYİH ile 1989 yılından bu yana sürdüregeldiği birinciliğini korudu. Jiangsu eyaleti yüzde 8,5’lik büyüme oranıyla ikinci sırada yer alırken, Shandong eyaleti ise 6,3 trilyon yuanlik GSYİH ile üçüncü sırada yer aldı. Çin’de GSYİH oranlarında son üç sırada ise Tibet Özerk Bölgesi, Qinghai eyaleti ve Ningxia Hui Özerk Bölgesi yer aldı.

Çin’in 2015 yılı GSYİH miktarı 67,6708 trilyon yuan (yaklaşık 10,2872 trilyon dolar) olarak açıklanırken, Çin ekonomisinin de 2014 yılına oranla yüzde 0,4’lük bir düşüş yaşayarak yüzde 6,9 oranında büyüdüğü duyurulmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.