Çin’de ‘Bekârlar Günü’nde 90 dakikada 5 milyar dolarlık sanal alışveriş

Çin’de ‘Bekârlar Günü’nde 90 dakikada 5 milyar dolarlık sanal alışveriş

Çin’de her yıl 11 Kasım’da kutlanan ‘Bekârlar Günü’nün ilk 90 dakikasında yaklaşık 5 milyar dolarlık alışveriş yapıldı.

Çin’in sanal alışveriş sitesi Alibaba, Pekin’de gece yarısı başlatılan ve dünyanın en büyük sanal alışveriş etkinliği olarak kabul edilen Bekârlar Günü’nün ilk 90 dakikasında 5 milyar dolarlık satış yaptığını duyurdu.

Çin’de internetten yapılan alışverişlerin yüzde 80’i Alibaba sitesi üzerinden yapılıyor. Alibaba, ilk sekiz dakikada 1 milyar dolar, ilk 12 saatte ise 9 milyar dolarlık satış yapıldığını açıkladı. Satışların yüzde 72’sinin cep telefonları üzerinden yapıldığı kaydedildi.

Çin’de 668 milyon sanal alışveriş nüfusu bulunuyor. Çin’deki sanal alıveriş şirketleri, bugün yüzde 50’ye varan indirimler yaptı.

Geçen yıl ilk saatte satışlar yaklaşık 2 milyar dolar iken bu yıl ise 3,9 milyar dolar oldu.

Analizciler, bu yılki Bekârlar Günü’ndeki satışların 11 milyar dolara çıkacağını söylüyor. Geçen yıl Alibaba, Bekârlar Günü’ndeki 278 milyon sipariş aldı ve bir günde 9,3 milyar dolarlık gelir elde etmişti.

Alibaba, 7 yıl önce Bekârlar Günü’nde Çin’in ilk yıllık sanal satışını başlatmış ve o zaman sadece 27 tüccar katılmıştı.

Çin’in doğusundaki Nanjing Üniversitesi öğrencileri, Sevgililer Günü’den farklı olarak özel bir gün yapmak istemiş ve bugünü bekârların kendileri için alışveriş yapabilecekleri bir gün olarak seçmişlerdi. Sonrasında ise Çin’de satışları artırmak için 2009’da başlatılan Bekârlar Günü, ABD’deki Şükran Günü’nden sonra kutlanan ‘Sanal Pazartesi’ ile rekabet ediyor.

ABD’deki ‘Sanal Pazartesi’ de satışlar 1,35 milyar dolar olmuştu.

Alibaba, konuyla ilgili açıklamasında, bu yıl, 25 farklı ülkeden 30 bin markanın ve 40 binden fazla tüccarın internet sitesi üzerinden satış yapacağını belirtti.

Açıklamada ayrıca, bugün teslimatların yaklaşık 400 bin araç, 2 yüz uçak ve 1,7 milyon kurye ile yapılacağını ifade edildi.

Öte yandan Çin’in ikinci büyük sanal alışveriş şirketi JD.com’un da sanal siparişlerin ilk 10 saatte 10 milyonu bulduğunu bildirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.