Çin ve İtalya arasında 8 milyar Euro’luk anlaşma

Çin ve İtalya arasında 8 milyar Euro’luk anlaşma

Çin Başbakanı Li Keqiang’ın Avrupa gezisinin son durağı İtalya’da iki ülke arasında 8 milyar Euro değerinde anlaşmalar imzalandı.

Başkent Roma’da İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile görüşen Li, 2014’ün iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık ilişkileri kurulmasının 10. yıl dönümü olduğunu hatırlattı ve ilişkilerin kilit bir gelişme döneminde bulunduğuna dikkat çekti. Li ayrıca, İtalya ile somut işbirliğini geliştirmenin yanında ticaret ve karşılıklı yatırımı arttırmayı da istediklerini dile getirdi.

İtalyan Başbakanı ise Çin ile her alandaki işbirliğinde verimli sonuçlar elde edildiğini belirterek, ikili işbirliği geleceğinin parlak olduğuna işaret etti. İki ülke arasındaki hacmi bu yılın ilk yarısında 33 milyar Euro’ya ulaşmıştı.

Görüşmelerin ardından basının karşısına çıkan iki lider, enerji, havacılık, bankacılık, kültür gibi birçok alanda 8 milyar Euro değerinde 20 anlaşma imzalandığını açıkladı.

RENZİ: ANLAŞMALAR İŞTAH AÇICI

Renzi, bu anlaşmaların sadece bir “antipasto” (iştah açıcı) olduğunu ifade ederken, “İtalya’ya daha fazla Çin, Çin’e de daha fazla İtalya getirmeliyiz” dedi.

Çin Başbakanı Li ise konuşmasında, imzalanan söz konusu anlaşmaların giderek yoğunlaşan ekonomik ve kültürel bağların somut bir sonucu olduğunu dile getirdi. Li ayrıca iki ülkenin zengin mutfaklarına da işaret ederek, bu alandaki değişimi güçlendirebileceklerini kaydetti. Li, örnek olarak da İtalyan spagetti ve pizzasına karşılık Çin’in mantısı ve noodle (Çin eriştesi) verdi.

Li ayrıca, daha fazla Çinlinin İtalya’yı ziyaret etmesi için teşvikler planladıklarını da sözlerine ekledi.

Çin medyasına göre, Çin’in havacılık şirketi BGA, İtalyan helikopter üreticisi Agusta Westland ile 50 helikopter alımı anlaşması imzaladı. Bu anlaşmanın değerinin 500 milyon dolar olduğu kaydedildi.

Çin Başbakanı Li, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’yla da görüştü.

Li, İtalya’dan önce Almanya ve Rusya’yı ziyaret etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.