Çin ve ABD’deki ekonomik sorunlar piyasaları sarsıyor

Çin ve ABD’deki ekonomik sorunlar piyasaları sarsıyor

ABD’de Hazine tahvilleri piyasasında süregelen problemler ile Çin’in finansal istikrarına ilişkin kötümserliğin giderek artması, bugün küresel piyasalar için çifte sorun yarattı.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre; Fed’in, tahvil alımlarını azaltacağı beklentisi ile tahvillerin zayıflaması sonucunda 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin getiri oranı Ağustos 2011’den bu yana ilk defa yüzde 2,63’ün üstüne yükseldi. Çin’de başlayan kredi krizi ise henüz sermaye piyasalarına en büyük darbeyi indirmedi. 31 Ağustos 2009’dan bu yana bir gün içinde görülen en büyük gerilemeyi kaydeden Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 5,3 değer kaybederek 3 Aralık 2012’den bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi.

Tahvil fiyatları düşüyor

Avustralya devlet tahvilleri Nisan 2012’den bu yana görülen en düşük seviyeye gerilerken hem Almanya gibi güvenli görülen hem de İspanya gibi daha sarsıntılı dönemlerden geçen ülkelerin tahvil fiyatları da düştü. 10 yıl vadeli İspanya tahvillerinin getiri oranı yüzde 5’e yaklaşmış durumda ki bu oran, Nisan ayından bu yana görülen en yüksek seviye.

Asya’da ise gecelik işlemler sırasında kısa vadeli faiz oranları tarihi ortalamanın bir miktar üstüne tırmandı. Böylece kurumların borçlanma maliyetleri tırmanışa geçti.

Çin’e ilişkin endişeler artıyor

Çin Merkez Bankası mevcut finansal stresi, uzun vadeli sistemik riskleri ve sorunlu bankaları kontrol altına almak için kullanmaya kararlı olduğunu gösteren bir açıklama yayınladı. Analistler, bu açıklamanın ülkedeki riskli küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sağlığına ilişkin endişeleri daha da artırdığı görüşünde.

En büyük satış, orta büyüklükteki bankaların hisselerine geldi. Geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Ben Bernanke’nin basın toplantısında yaptığı açıklamaların ardından tüm varlık sınıflarında başlayan satış dalgasının bir devamı olarak devlet tahvillerinde de gerileme devam etti.

Geçtiğimiz hafta yükselmeye başlayan dolar bu haftaya da yükselerek başladı. Dolar, yen karşısında 98.72 ile son iki haftanın en yüksek seviyesine tırmandı. Doların Güney Afrika randı karşısında kısa bir süre için de olsa 10.30’un üstüne çıkması ile Mart 2009’dan bu yana en zayıf seviye kaydedildi. Lira ise dolar karşısında 1.95’e çok yaklaştı.

Credit Agricole küresel piyasalar araştırma bölümü başkanı Mitul Kotecha Avrupa piyasaları için müşterilerine gönderdiği bir notta, “Sert volatilitenin ardından piyasalara bugün daha sakin bir hava hakim gibi görünüyor” ifadesine yer verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.