Çin beklenenden hızlı büyüdü

Çin beklenenden hızlı büyüdü

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan ve büyüme hızı sürekli düşen Çin’in üçüncü çeyreğindeki büyüme hızının yüzde 6,9 olduğu açıklandı. Tahminler ise yüzde 6,8’di.

Çin’in geçen yıl aynı dönemdeki büyümesi yüzde 7,4’tü. Uzmanlar, son verilerin ihracata dayalı büyümeyi, iç tüketime dayalı büyüme modeline dönüştürmek isteyen Çin için olumlu olduğunu söylüyor. Çin’in yılın ilk yarısındaki büyümesi ise yüzde 7 olarak belirlendi.

Çin Milli İstatistik Bürosu’nun bugün açıkladığı ilk dokuz aydaki verilere göre, Çin’in Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sı (GSYH) ilk dokuz ayda 48,78 trilyon yuan (7,68 trilyon dolar) oldu ve büyüme yüzde 6,9 gerçekleşti. Böylelikle Çin’in 2009’da ikinci çeyrekteki yüzde 7’lik büyümenin ardından birinci çeyrekteki büyüme rakamı ilk kez yüzde 7’nin altına düşmüş oldu.

Büronun sözcüsü Sheng Laiyun, sermaye oluşumunun payının GSYH’deki oranının ise yüzde 43,4 olduğunu kaydetti. Küresel ekonomik faktörlerin Çin’i de etkilediğini belirten Sheng, ilk 9 aydaki net ihracatın GSYH’yı 1,8 puan düşürdüğünü ifade etti.

ÇİN BAŞBAKANI: YÜZDE 7 BÜYÜMEYİ YAKALAMAK ZOR

Öte yandan Çin Başbakanı Li Keqiang, küresel dalgalanma ve yavaş toparlanma nedeniyle ülkesinin yüzde 7 civarında büyüme yakalamasının kolay olmayacağını söyledi.

Çin Devlet Konseyi’nin internet sitesindeki açıklamasında Li, Çin ekonomisinin genel trend dikkate alındığında, yılın ilk üç çeyreğinde “makul bir aralıkta” olduğunu da ifade etti.

Başbakan Li ayrıca, Çin ekonomisinde daha fazla reform yapılmasına dikkat çekerken, ekonomideki devletin rolünün azaltılmasına ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı.

BÜTÇE GELİRLERİ ARTTI

Açıklanan verilere göre, GSYH’nın yüzde 58,4’ünü tüketim oluşturdu.

Kırsal olmayan bölgelerde sabit varlık yatırımları yüzde 10,3 arttı. Eylül ayındaki perakende satışlar da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 arttı.

Yılın ilk dokuz ayında, sanayi üretimi yıllık yüzde 6,2 büyürken, sabit kıymet yatırımları ise yüzde 10,3 arttı. Tüketim mallarındaki perakende satışları yüzde 10,5 oranında artarken, gayrimenkul yatırımları da yıllık yüzde 2,6 büyüdü.
Çin Maliye Bakanlığı verilerine göre, Eylül ayındaki bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,4 artarak 1,09 trilyon yuan oldu. İlk dokuz aydaki bütçe gelirleri ise geçe yılın aynı dönemine oranla yüzde 7,6 artışla 11,4 trilyon yuana ulaştı.

Ülkede, eylül ayındaki mali harcamalar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,9 artışla 1,78 trilyon yuan oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.