Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalog Toplantısı Pekin’de başlıyor

Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalog Toplantısı Pekin’de başlıyor

Çin ile ABD arasındaki yıllık olağan Stratejik ve Ekonomik Diyalog Toplantısı yarın Pekin’de başlıyor. 6.’sı yapılacak toplantıya Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping de katılacak. İki gün sürecek toplantıda yatırım, Çin parası Yuan’in (RMB) değeri, iklim değişikliği, bilim ve yenilik, Sudan ve Güney Sudan, BM barışı koruma ve hayvanların ve bitkilerin yasa dışı ticareti ile Asya-Pasifik’te etkileşimler de dahil olmak üzere iç ve dış politika konularının yer aldığı 60 konunun masaya yatırılacağı kaydedildi.

Toplantıya ABD’den Dışişleri Bakanı John Kerry ile Çin Başbakan Yardımcısı Liu Yandong eş başkanlık yapacak. Toplantıya arıca ABD Hazine Bakanı Jacob Lew ile Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang da katılacak.

Söz konusu toplantı, karşılıklı güveni artırmak, farklılıkları azaltmak ve yeni büyük ülke modeli ilişkilerini geliştirmek amacını taşıyor.

Bu yıl ikili diplomatik ilişkilerin 35. yıl dönümü kutlanıyor. Çinli yetkililer, iki ülke çıkarlarının giderek iç içe olduğunu belirterek, ticaret ve yatırım, anti-terörizm, iklim değişikliği, enerji güvenliği ve bölgesel konularda ABD ile işbirliği yapmaya istekli olduklarını ifade ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.