CHP milletvekili Umut Oran: Küresel krizin sebebi vahşi kapitalizm

CHP milletvekili Umut Oran: Küresel krizin sebebi vahşi kapitalizm

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Umut Oran, küresel krizin sebebinin vahşi kapitalizm olduğunu söyledi.

 Sosyalist Enternasyonal’in Küresel Ekonomik Sorunlar Komisyonu toplantısına katılmak için Birleşmiş Milletler’in New York’taki merkezine gelen Umut Oran, Türkevinde gazetecilerle bir araya gelerek yaptığı görüşmelerin detayları ile ilgili bilgi verdi. Küresel ekonomik krizi sağ yönetimlerin yanlış politikalarına bağlayan CHP’li vekil, bu sorunlar için sosyalist enternasyonal olarak ideolojik yaklaşımla bir formül bulmaya çalıştıklarını belirterek, özellikle çözümde hukuk ve demokrasinin yanı sıra şeffaflığın çok önemli olduğunu vurguladı.

  Toplantıda, Türkiye’nin de konuşulduğunu belirten Umut Oran, ekonomide meydana gelen yüzde 8,5’luk büyümenin halka tam olarak yansımadığını ileri sürdü. 2012 yılında büyüme rakamının yüzde 2-4 arasında beklenmesinin ekonomik daralmaya sebep olacağını öne süren Oran, “Büyüme bizi sevindiriyor ama bunu incelediğimiz zaman karşımıza dış ticaret açığı yüzde 47,7 ve bunun getirdiği bir cari açığı görüyoruz. Özellikle enerjide dışa bağımlı olmamız da bizim yumuşak karnımız. Son 6 ayda doğal gaza yüzde 30, elektriğe yüzde 20, benzine ise yüzde 10 zam geldi. Bütün bunlar insanlara hayat pahalılığı olarak yansıyor.” diye konuştu.

    Oran, son olarak BM’deki toplantıya Türkiye, Brezilya, Güney Afrika başta olmak üzere gelişmekte olan çok sayıda ülkenin katıldığını bundan sonraki toplantının da Güney Afrika’da yapılacağı bilgisini verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.