California’da rekor kıran benzin fiyatları Amerika geneline yayılacak mı?

California’da rekor kıran benzin fiyatları Amerika geneline yayılacak mı?

Califronia tarihinde daha önce hiç görmediği benzin fiyatı ile başı dertte. Eyalet borçları nedeniyle sürekli eleştiri konusun olurken bu sefer de rekor kıran benzin fiyatı ile mücadele ediyor. Eyaletin ulusal senatörü aşırı fiyatların araştırılması için müracaatta bulunurken benzine rekor kırdıran sebebin ne olduğu ise hala meçhul. Asıl merak edilen ise California’da yaşanılan rekor benzin fiyat artışlarının ülke geneline yayılıp yayılmayacağı.

California’da  geçen hafta rekor bir artışla benzinin galonu bazı yerleşim birimlerinde 6 dolara kadar çıktı. Eyaletteki aşırı benzin fiyatları Demokrat Partili Vali Jerry Brown’a dün nihayet bazı adımlar arttırdı. California Hava Kaynakları Kurulu’nu toplayan Vali Brown, eyalet yakıt arzının azaltılması, rafinerilere hemen izin verilerek Kasım ayında normalde satışına izin verilen kış ayı benzin karışımının uygulamaya geçilmesini istedi. Vali Brown, ‘‘Benzin fiyatları daha önce hiç olmadık seviyede artış gösterdi. Bu fiyatlar tüketici ve küçük esnafların kaldırabileceği düzeyde değil’’ diye tepki gösterdi.

Perşembe akşamı ülke genelinde 20 cent arttan benzinin galon fiyatının Amerika genelinde pazar günü için ortalama fiyatı 3 dolar 81 cent. Aşırı tepkiler sonunda ise California eyaleti genelinde ortalama benzinin galon fiyatı 4 dolar 66 cente düştü.. Ancak büyük şehirler ile California’nın güneyindeki bazı yerleşim yerlerinde benzinin galonu 6 dolara kadar satılıyor.

Califronia’nın neden bu kadar pahalıya benzini mal ettiği hem eleştiri konusu hem de bunun arkasındaki gerekçenin varlığı meçhul. Eyalette petrol işleten bazı rafinerilerin benzinin fiyatını yükselmesinde başrol oynadığı ileri sürülüyor. Califronia sahil şeridinde faaliyet göseren rafineriler iki ay öncesine kadar günlük 245 bin ham varil petrol işlerken son haftalarda elektirik kesintisi gerekçesi ile üretim kapasitelerini düşürdükleri belirtiliyor. Vali Brown’ın çabası ile geçtiğimiz cuma tekrar normal üretim kapasitesine ulaşan eyaletteki rafineriler ile benzinde kış uygulamasına geçilmesi durumunda fiyatların düşürüleceği umut ediliyor.

Kış ve yaz dönemine göre üretilen benzin kalitesi farklı oluyor. Yaz için üretilen benzin maliyet açısından daha pahalı. Ancak yaz için üretilen benzin çevreye daha az zararlı.

ÜLKE GENELİNE BU PAHALILIK YAYILMAZ

Califronia’nın federal Senatörü Dianne Feinstein, benzindeki aşırı pahalanmanın araştırılması için Ulusal Ticaret Komisyonu’na pazar günü dilekçe verdi.

Bunun yanında petrol uzmanları California’da yaşanılan durumun ülke geneline yansımayacağı görüşünde. Petrol fiyatı analistlerinden Tom Kloza, New York Times’a verdiği demecinde California’da pahalı benzin satışlarının bir hafta veya birkaç gün daha sürdükten sonra normal seviyeye düşeceği görüşünde.


Ancak daha önce de benzin fiyatlarının Amerika genelinde ekim ayı içinde düşeceği tahmininde bulunan uzmanları piyasalar bugüne kadar yanıtıltmış durumda.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.