California yatırım açısından hala iyi, Silikon Vadisi ise Amerika’nın en iyi yeri!

California yatırım açısından hala iyi, Silikon Vadisi ise Amerika’nın en iyi yeri!

Bürokrasiye, yüksek vergilere ve yüksek maliyetli hayat şartlarına rağmen geçen Çarşamba günü yayınlanan raporlara göre Californiahala iş ve yatırım yapmak için iyi bir eyalet ve San Jose bölgesi de  ülkenin en iyi işleyen büyük metro bölgesi.

Kar amacı gütmeyen bir grup olan Next 10 için Beacon Economics tarafından hazırlanan, California’nın iş iklimine kapsamlı bir bakışın sunulduğu rapor, bazen Teksas gibi daha az maliyetli eyaletleri öne çıkaran geleneksel düşüncenin aksine California’nın iş yapmaya önemli ölçüde daha elverişli olduğunu ortaya çıkardı.

Diğer bir çalışma olan Milken Enstitüsü’nün yıllık en başarılı şehirler çalışması Santa Clara County’nin büyük kısmını içinde barındıran San Jose metro bölgesinin 2015’in en başarılı bölgesi olduğunu ortaya çıkardı.

Beacon Economics’in baş ekonomisti Christopher Thornberg “İnsanlar iyi bir yaşam şekli için eninde sonunda Bay Area’ya ve California’ya geliyorlar. California’nın harika bir iklimi, sanatı, eğlencesi, güneşi, kayağı, sahilleri, dağları ve daha birçok şeyi var. Bay Area da bunlara ve hatta California’dakilerden daha fazlasına sahip.” dedi.

Yakın zamanda yayınlanan Amerika Çalışma İstatistikleri Bürosu raporunda Bay Area ve özelde Santa Clara County’deki iş pazarının ülke çapındaki benzerlerine göre ne kadar güçlü olduğunun altı çizildi.

Milken Enstitüsü’nün baş araştırma sorumlusu ve en başarılı şehirler raporunun yazarlarından biri olan Ross DeVol “Amerika’nın en başarılı şehirleri yenilik avantajı dediğimiz durumu daha önce hiç olmadığı kadar net bir şekilde gösteriyor.” dedi.

Federal yönetim Ekim ayında sona eren bir yıllık dönemde Santa Clara County’deki toplam bordrolu iş sayısının yıllık yüzde 5,2 arttığını açıkladı. Bu, ülkedeki büyük metro bölgeleri arasındaki en büyük artış ve South Bay’in ülkedeki en büyük iş pazarına sahip olduğunu gösteriyor. San Francisco’daki San Mateo bölgesi yüzde 4,6’lık artışla ikinci sırada yer alıyor.

Bay Area ve California eleştirmenleri sıklıkla iki bölgenin de yatırımları çekme ve sürdürme konusunda artık ülkenin geri kalanıyla rekabet edebilecek durumda olmadığını iddia ediyorlardı. Ama araştırmalar bu sert değerlendirmelerle çelişiyor.

California’nın iş pazarı geçtiğimiz 12 ayda yüzde 2,9 büyüdü. Amerika sahip olduğu iş imkanları açısından yüzde 1,9 büyüdü. Geçtiğimiz yıl Teksas’taki işler ise yüzde 1.7 arttı. Ama tüm bu oranlar Santa Clara County’deki iş patlamasından çok geride kalıyor.

Thornberg “Austin hiçbir şekilde Silikon Vadisi’nin yerini almıyor.” dedi.

Beacon ve Next 10’e göre California’ya iş için iyi bir yer denmesinin sebebi büyük ölçüde bölgenin küçük işler oluşturmanın yanında yeni iş alanları da oluşturabilme yetisi.

Next 10’in kurucusu F. Noel Perry şunları söyledi: “California’yı diğer eyaletlerle karşılaştırırken çok sayıda ölçüt kullandığınızda,California çok tercih edilebilir duruyor. Mesele sadece vergiler ve düzenlemeler değil.”

Ayrıca, küresel ekonomik iniş çıkışlar da bir bölgenin ekonomik performansını iyi ya da kötü yönde etkileyebiliyor. Milken araştırmacıları Teksas, North Dakota ve enerjiye bağlı işlerin bulunduğu diğer bölgelerin petrol fiyatlarının dünya çapında düşmesinden zarar gördüğünü belirtti.

Rapordaki olumlu unsurlara rağmen, uzmanlar California ve Bay Bölgesi’nin ciddi zorlukları olduğunu kabul ettiler.

Perry “California için konut fiyatları büyük bir zorluk ve sağlık giderleri büyük bir zorluk. California’daki iş ortamını geliştirmek için yapılabilecek birçok şey var ama tek problem vergiler ve düzenlemeler değil.” dedi.

Thornberg California’nın Teksas’ı ya da düşük vergilendirme ve minimum düzenleme imkanı sunan Florida gibi eyaletleri taklit ederek kendini baştan yaratmaya çalışmasına gerek olmadığını ifade etti.

Thornberg “California ve Bay Area’nın Teksas gibi görünmesine gerek yok.” dedi. “California, California olabilir; Teksas da, Teksas olabilir. Bunda bir problem yok.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.