Bütçe krizi aşıldı, partiler arasında görüşmeler başlayacak

Bütçe krizi aşıldı, partiler arasında görüşmeler başlayacak

Kongre bütçe krizi ve borçlanma tavanı limitinin artırılmasını içeren tasarıyı 144’e karşı 285 oyla kabul etti. Günlerdir devam eden tartışmalar borçlanma yetkisinin dolmasına saatler kala sonuç verdi. Öncelikle Senato’da 18’e karşı 81 oyla kabul edilen tasarı, Temsilciler Meclisi’nden de geçince, 16 gündür devam eden bütçe krizi sona ermiş oldu.

Çarşamba günü sabahın erken saatlerinde başlayan görüşmeler gece yarısına kadar devam etti. Gün içerisinde gazetecilere görüşmelerin içeriği ile ilgili bilgi veren senatörler, her iki parti üyelerinin federal hükümetin yeniden açılmasını ve borç tavanın yükseltilmesini sağlayacak bir tasarı üzerinde mutabakata vardıklarını açıklamıştı.

Kongre’nin kabul ettiği tasarıya göre, borçlanma tavanı 7 Şubat’a kadar uzatılacak, hükümetin de 15 Ocak’a kadar açık kalacak şekilde bütçe ayrılacak. Ayrıca her iki parti üyelerinden oluşan bir komite de yarından itibaren bütçe konularında çalışmak için görüşmelere başlayacak. Komite, 13 Aralık’a kadar uzun vadeli harcama sınırı ve bütçe açığının azaltılması için rapor hazırlayacak. Hükümetin kapanmasından dolayı işe gidemeyen 800 bin kamu görevlisinin geriye dönük maaşları da ödenecek.

Kongre oylamasının sonuçlanmasından sonra, Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid uzlaşılan tasarının ekonominin istikrarını sağlayacağını söyledi.

Senato Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell ise son birkaç haftanın Kongre için zorlu ve uzun bir süreç olduğunu ifade etti. McConnell, “Bugün, acil sorunlarımızdan birçoğunu geride bıraktığımızı umuyorum.” dedi.

Temsilciler Meclis Başkanı John Boehner ise bütçe konusunda uzlaşmaya vardıklarını, ama yeni sağlık yasası ‘Obamacare’e karşı mücadelelerinin devam edeceğini ifade etti.

Kongre oylamasından önce gazetecilerin karşısına geçen ABD Başkan Barcak Obama, her iki parti üyelerine bütçe, göçmenlik ve diğer konular üzerinde birlikte çalışma çağrısında bulundu. Obama, tasarının Kongre’den geçmesi halinde zaman kaybetmeden imzalayacağını söyledi. Bir gazetecinin, “ABD önümüzdeki birkaç ay içinde tekrar siyasi bir kargaşa yaşacak mı?” sorusuna Obama, “Hayır” cevabını verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.