Brezilya ekonomisi krizin etkileriyle yüzleşiyor

Brezilya ekonomisi krizin etkileriyle yüzleşiyor

Gelişmiş ülkelerin ekonomilerinden toparlanma sinyalleri gelirken; Brezilya gibi hızlı gelişen ülkeler de krizin etkileriyle yüzleşmeye başladı. Küresel para politikalarından kaynaklanan olumsuz etkilere maruz kalan Brezilya’nın, ABD ve AB ülkeleriyle olan ticaretinde önemli bir düşüş yaşanıyor.

Brezilya’nın AB ile ticareti 2013 yılına kadar 3,2 milyar dolar fazla verirken, son iki yılda bu rakam eksi 2,63 dolara geriledi. Aynı ülkenin ABD ile ticaretinde eksi 2 milyar dolar olan dış ticaret dengesi ise son dönemde eksi 4,73 milyar dolar seviyesine indi. Bu eksi yönlü hareketin sebeplerinin başında, kur artışına bağlı olarak Brezilya ürünlerinin uluslararası piyasada rekabet edememesi geliyor. Ayrıca ABD ile dinleme skandalı üzerine yaşanan siyasi gerilimin de bu sert düşüşte payı olduğu düşünülüyor.

ÇİN VE RUSYA İLE GÜÇLÜ İTTİFAK

Hızlı büyümenin tıkanması ve krizin etkilerinden kurtulmak isteyen Brezilya, BRICS ülkeleriyle ilişkileri geliştirmeye yöneldi. Özellikle Çin ile yakınlaşma sürecini hızlandıran Brezilya, son bir yıl içinde bu ülkeyi en büyük ticari ortağı konumuna yükseltti. Ayrıca BRICS bankasına yapacağı katılım oranıyla bankanın yönetiminde aktif söz alacak Brezilya, altyapı yatırımlarını tamamlamak için çeşitli ülkelerle ortaklık geliştirdi.

Diğer yandan Rusya’nın Batı dünyası ile yaşadığı krizi fırsat bilen Güney Amerika ülkesi, Rusya ile ticaretini geliştirmek için Putin’e bir dizi teklif sundu. Krizin etkilerini azaltmak ve AB ile ticareti kendi lehine daha aktif hale getirmek isteyen Brezilya, Mercosul-AB ortaklığına da sıcak bakıyor.

ARJANTİN ETKİSİ VE MERCOSUL ÇIKIŞI

Brezilya’nın dış ticaretinde önemli bir konuma sahip Arjantin’in yaşadığı teknik iflas durumu da ülkeyi zora soktu. Bir yıldır Arjantin ile müzakere yürüten ve ikili çalışma grupları oluşturarak, özellikle otomotiv satışlarını Arjantin’e kaydırmak isteyen Brezilya, bu yolda mesafe alsa da Arjantin hükümetinin sıkı ithalat politikaları karşısında farklı alanlarda aynı beceriyi gösteremiyor. Arjantin’in oluşturduğu boşluğu diğer Latin Amerika ülkeleriyle kapatmaya çalışan Brezilya, Mercosul aracılığıyla Brezilya ürünlerinin komşu pazarlarda satışını artırmayı hedefliyor.

Ülkede seçim yılı olması sebebiyle riskli yatırımları ve aktif dış politikayı askıya alan Brezilya hükümeti, bütün enerjisini ekonomi ve dış ticareti canlandırmaya harcıyor. Uzmanlar, alınan tüm önlemler ve yapılan hamlelere rağmen, Brezilya ekonomisinin uzun süre sonra ilk kez bu yıl açık vermek durumunda kalacağını belirtiyor. Oluşan açığın Mercosul ve Çin ticaretiyle süspanse edilemeyeceğini söyleyen uzmanlar, kamu harcamalarının kısılması ve sanayi üretimine ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.