Brexit’te ilk günün faturası 2 trilyon dolar

Brexit’te ilk günün faturası 2 trilyon dolar

İngiltere’nin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılma (Brexit) kararının, şoku sürerken gözler küresel piyasalarda buharlaşan paraya çevrildi. İngiliz finans gazetesi Financial Times’a göre Brexit’in dünya borsalarına bir gecede verdiği zarar ilk belirlemelere göre 2 trilyon dolar. Bu oran Türkiye milli gelirinin 3 katına denk geliyor. 2007’den beri tek günde en fazla kaybın yaşandığı gece literatüre ‘Kara Cuma’ olarak geçti.

ABD borsalarında bir günde 900 milyar dolar buharlaştı

Küresel piyasaları derinden sarsan referandum sonuçlarının olumsuz etkilemediği piyasa neredeyse yok. High Frequency Economics’in Başekonomisti Jim O’Sullivan, kararın sadece ABD borsalarında bir gün içinde yaklaşık 800-900 milyar dolarlık değer kaybına yol açtığını belirtti. Alman Bild gazetesine göre cuma günü Alman Dax endeski yüzde 8 düşerek 95 milyar Euro zarar etti. İngiliz sterlini 35 yılın en düşük seviyesine gerileyerek dolar karşısında yüzde 13 değer kaybetti. İngiltere borsası FTSE yüzde 5 eridi. Analistler sterlindeki kayıpların geri alınmasının zaman alacağını söyledi. Hasarın ne kadar olduğu ise zamanla netleşecek.

En çok Türkiye piyasaları etkilenecek

Türkiye piyasalarında da durum farklı değil. Borsa İstanbul cuma günü yüzde 3,36 düştü borsa 78 bin puan seviyesinden 74 puana kadar geriledi. Hafta başında 2,90 TL’nin altında dengelenen dolar, kararın etkisiyle yeniden 3 TL’yi test etti. Analistler, gelişen piyasalar arasında bu karar Türkiye ekonomisinde oluşturacağı sarsıntının diğer pazarlara göre daha fazla olabileceği konusunda hemfikir.

Unidredit’e göre Türkiye’nin İngiltere’yle en yakın finansal bağlara sahip olan ikinci gelişen piyasa olması Brexit’in etkisinin daha büyük olabileceğine işaret ediyor. “Türkiye ayrılık kararından en çok etkilenecek gelişen piyasa olabilir” diyen UBS analistleri de bu durumun nedeninin “yüksek seyreden dış açığı yüzünden para biriminde devam eden kırılganlık ve gelişmekte olan ülkeler arasında İngiltere’ye ihracatın payının en yüksek olması” olarak açıklıyor.

Kredi derecelendirme kuruluşları İngiltere’yi uyardı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının ardından AB’nin notunu ‘Aaa’ seviyesinde korurken görünümünü ‘pozitif’ olarak teyit etti.

Moody’s, Brexit nedeniyle İngiltere’nin görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e düşürdüğünü duyurdu. Yapılan açıklamada, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının ülke ekonomisi için uzun süre belirsizlik, güvensizlik, azalan harcama ve yatırım anlamına geleceği ifade edildi.

Bir başka uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s da, Brexit’le ilgili açıklamasında, İngiltere’nin kredi notunun gözden geçirileceğini duyurdu. Brexit nedeniyle İngiliz ekonomisinde yatırımın ve finansal hizmet sektörünün etkileneceğinin ve İngiliz sterlinine olan talebin düşeceğinin belirtildiği açıklamada, “İngiltere’nin sürüdürülebilir büyümesinin olumsuz etkilendiğini görürsek, ülkenin kredi notunu bir dereceden fazla aşağı çekebiliriz.” ifadesi kullanıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.