Borsa’dan Bank Asya’ya çifte standart

Borsa’dan Bank Asya’ya çifte standart

Borsa’daki tahtası önceki gün açıldıktan sonra iki kez kapatılan Bank Asya’nın hisseleri dün de işleme açılmadı. Gerekçe olarak, ‘alım-satım miktarlarındaki anormallik’ gösterildi. Oysa ağustostan bu yana yüzde 85, 458, 40 gibi yüksek oranlarda iniş çıkışlar yaşayan Kuşadası Turizm için bir girişimde bulunulmadı.

Katılım bankası Bank Asya’ya karşı başlatılan karalama kampanyası yeni bir boyut kazandı. 7 Ağustos’ta tatmin edici bir açıklama yapılmadan tahtası kapatılan ve 12 Eylül’de tekrar işleme açılan hisse, iki gün önce 0,57’den 0,71’e yükselince Borsa İstanbul (BIST) yönetimi işlemi tekrar durdurdu. 14.45’te tekrar açılan hissenin değeri yükselmeye devam edince yönetmeliğin 25. maddesinin b bendinde ifade edilen ‘alım-satım miktarlarındaki anormallikler’ gerekçe gösterilerek hissenin işlem görmesi tekrar durduruldu. Ancak ikinci seansın açılmasından önce TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Bank Asya’yı kastederek “O banka batmış zaten. Taşıma su ile değirmen dönmez.” açıklaması geldi. Erdoğan’ın açık hedef göstermesine rağmen ikinci seansa artışla giren Bank Asya hisselerinin derhal işleme kapatılması, BIST kararlarının tarafsızlığına gölge düşürdü.

12 Eylül’deki açılıştan sonra blok halde yabancı satışları görülmüştü. 7 Ağustos’ta 1,24 olan hisse bu satışlarla 0,57’ye kadar gerilediğinde hissede anormal miktarda alım satım emri verilmesini göz ardı eden BIST yönetimi müdahalede bulunmamıştı. Yaklaşık 25 milyon lotluk yabancı satışının ardından yüzde 50 değer kaybeden hissenin yükselişe geçmesi, yönetimi harekete geçirdi. BIST, yönetmelik gereği Bank Asya’nın tahtasını 7 işgünü kapalı tutabiliyor. Ancak bu süreyi uzatmak için ise yönetim kurulu kararına ihtiyacı var. Hissenin tekrar ne zaman işleme açılacağı ise henüz bilinmiyor. BIST, Bank Asya hisselerini ikinci kez işleme kapatmasını “Hisse işlemleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (BİAŞ) Yönetmeliği’nin 25/b maddesi uyarınca geçici olarak işleme durdurulmuştur. Şirket’in işlem sırasının açılış zamanı daha sonra duyurulacaktır.” şeklinde açıkladı.

Hafta başından itibaren yüzde 54 kayba uğrayan hisse, perşembe günü yüzde 10,94 kayıpla 0,57’ye kadar gerilese de gelen alım emirleri ile kayıpları telafi ederek yüzde 10’un üzerinde kazançla 0,71’e kadar yükseldi. Tam bu noktada kapatılan hissenin öğleden sonra tekrar işleme açıldığında yükselişe devam etmesi BIST tarafından alım-satım emirlerindeki anormal miktar olarak değerlendirildi. Hâlbuki çok daha sert hareketler başka kâğıtlarda da gözlemleniyordu. Ağustos başında 82,5’ten işlem gören Kuşadası Turizm (KSTUR) hisseleri eylül başında 12,45’e kadar gerilemişti. Bir ayda yüzde 85 değer kaybeden hisseler, 12 Eylül’de yüzde 458 değer kazanarak 57,1’e yükseldi. KSTUR’un, dün itibarıyla yüzde 40 kayıpla 34,05’ten işlem gördüğü gözlemlendi. Bank Asya kararlarıyla düşüşü değil yükselişi anormal kabul ettiğini gösteren BIST, Kuşadası Turizm hisselerindeki kayda değer artış ve yükselişi görmezden geldi. Piyasalar BIST’in bu tutumunu çifte standart olarak değerlendirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.