BM: Geçtiğimiz yıl gıda fiyatlarınıda rekor düşüşler yaşandı

BM: Geçtiğimiz yıl gıda fiyatlarınıda rekor düşüşler yaşandı

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), geçtiğimiz yıl dünya genelinde gıda fiyatlarının düştüğünü açıkladı.

FAO kayıtlarına göre geçtiğimiz yıl süt ve süt ürünlerinde rekor seviyede düşüş elde edilirken, yalnızca et fiyatlarında artış olduğu gözlendi. Şeker, bitkisel yağlar ve tahıl ürünlerinde de yaşanan fiyat düşüşüne ise petrol fiyatlarındaki düşüş ve yeterli ürün stoklarının neden olduğu gözlendi.

FAO tarafından yapılan yazılı açıklamada, geçen aralık ayında dünya genelinde gıda fiyatlarının yüzde 1.7 oranında gerilediği bildirildi. Aynı açıklamada 2014 yılı içinde üç defa gıda fiyatlarında düşme yaşandığı belirtildi.

FAO, uluslararası piyasalarda tahıl, et, süt ürünleri, bitkisel yağlar ve şeker fiyatlarının ticaret ağırlıklarını izleyerek endeksini oluşturuyor. Bu ürünlerin 2014 yılı fiyatını 202 puan seviyesinde olduğunu aktaran FAO, bu rakamın 2013 senesine oranla yüzde 3.7 gerilediğini ifade etti. FAO, geçtiğimiz yıl gıda ürünleri içerisinde yalnızca et fiyatının yükseldiğine işaret ederek, bu üründeki artışın bir önceki seneye oranla yüzde 8.1 olduğunu bildirdi. Ayrıca et fiyatlarının geçen yıl tüm zamanların en yüksek seviyesine de çıktığını belirtildi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün şeker bitkilerine olan talebi azalttığını belirten FAO, bu sayede şekerin geçen ay yüzde 4.8 oranında düştüğünü söyledi. Biodisel, hurma yağı ve bitkisel yağ fiyatlarından son beş yılın en düşük rakamlarının geçen ay yakalandığını açıklandı.

Hububat üretiminde geçen yıl rekor seviyede ürün elde edildiği ve fiyatının da ürün stoklarının fazla olması nedeniyle yüzde 12.5 oranın da gerilediği kaydedildi.

Süt fiyatı endeksinin 2009 yılından bu zamana en düşük seviyesine geçen yıl ulaştığını belirten FAO, buna gerekçe olarak Rusya ile Çin’in süt ithalatında yavaşlamasının neden olduğunu vurguladı. Kurum ayrıca en büyük fiyat düşüşlerinin süt tozu, tereyağ ile peynirde görüldüğünü duyurdu. FAO, süt ürünlerinde geçtiğimiz ay yaşanan düşüş oranını ise yüzde 34 olarak açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.